Ledelse

Leder i næringskomiteen på Stortinget Geir Pollestad (Sp) er en av politikerne som mener Finn Jebsen må gå av som styreleder i Kongsberg Gruppen.

- Styreleder Jebsen må gå

Flere storingspolitikere mener styrelederen i Kongsberg Gruppen må gå av. Nå ber de også Mæland ta grep og undersøke saken selv.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kom det frem at korrupsjonssaken mot Kongsberg Gruppen henlegges, og at Økokrim i stedet tar ut tiltale mot tidligere salgssjef Dag Tore Sekkelsten. Myndighetene mener Sekkelsten har ”tappet” minst 180 millioner kroner fra kontrakter med rumenske myndigheter.

Da Økokrim siktet statseide Kongsberg Gruppen i 2014 for mistanker om grov korrupsjon, hadde selskapet gransket saken selv allerede i 2013. Granskerne i revisjonsselskapet PwC fant da millionoverføringer til Romania. Men styret ble ikke informert, og Økokrim fikk heller ikke oversendt rapporten.

Mener styreleder må gå

Nå reagerer flere stortingspolitikere på at selskapet gjemte bort granskingsrapporten. Ifølge E24 reagerer leder i næringskomiteen Geir Pollestad (Sp), nestleder i komiteen Gunnar Gundersen (H), Oskar Grimstad (Frp), Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og Sivert Haugen Bjørnstad (Frp).

Flere av dem mener at Finn Jebsen må si fra seg vervet som styreleder i Kongsberg Gruppen.

Jebsen kjente til granskningsrapporten, men informerte ikke resten av styret. Han skal heller ikke ha lest rapporten.

– Det er skandale at styreleder ikke tok opp saken, med det utfallet den nå har fått, sier næringskomitémedlem Oskar Grimstad til E24.

Næringskomiteens nestleder Gunnar Gundersen gjentok onsdag tidligere uttalelser om at Jebsen må gå.

Jebsen sa til Dagens Næringsliv tirsdag at selskapet vurderte å gå til Økokrim, men mente det var forsvarlig å la være.

Korrupsjonssaken:

• Økokrim mener Dag Tore Sekkelsten, salgsjef for Øst-Europa i Kongsberg Defence & Aerospace, betalte 180 millioner kroner til agenter og underleverandører i Romania, blant dem en rumensk general og en tidligere visedirektør i det rumenske innenriksdepartementet.

• Kongsberg Gruppen ble siktet for grov korrupsjon allerede i 2014. Mistanken knyttet seg da til leveranse av kommunikasjonsutstyr til rumenske myndigheter fra 1999-2008, for 1,4 milliarder kroner.

• Økokrim henla siktelsen, og tok i stedet ut siktelse mot Dag Tore Sekkelsten for grovt økonomisk utroskap, hvitvasking og grov skatteunndragelse.

Kilde: Økokrim/DN

Mæland må på banen

Politikerne mener næringsminister Monica Mæland (H) nå må ta grep.

– Det er mye som tyder på at det kan ha vært en svikt i håndteringen av korrupsjonsmistankene i selskapet, sier Pollestad i Senterpartiet til E24.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes ber næringsministeren starte egne undersøkelser av saken.

Næringsminister Mæland sier ansvaret ligger på selskapet.

– Jeg har tillit til at politiet har gjort en grundig etterforskning, og de jobber fremdeles med saken. Det er ikke aktuelt for departementet å starte en parallell etterforskning, skriver Mæland i en e-post til E24.

Powered by Labrador CMS