Samfunn

Shanghai og resten av Kina sliter mer økonomisk enn mange tror, mener tidligere IMF-topp.

Tidligere IMF-topp: Kinas tilbakegang er den største trusselen

Den tidligere sjeføkonomen i Det internasjonale pengefondet Ken Rogoff mener tilbakegang i kinesisk økonomi er den største trusselen verdensøkonomien står overfor.

Publisert Sist oppdatert

I et intervju med BBC sier Rogoff at han frykter en opprivende og «hard landing» for Kina, som er en av de viktigste motorene i den globale veksten.

– Kina er inne i en stor politisk revolusjon, sier han. – Og jeg tror økonomien er i ferd med å bremse ned mye mer enn de offisielle tallene viser.

– Kineserne har hat en enorm kredittdrevet vekst som ikke kan fortsette i det uendelige.

Forrige uke uttalte tenketanken Bank of International Settlements, et globalt analysemiljø for sentralbanker, at Kinas gjeld er på bristepunktet.

– Alle sier at Kinas økonomi er annerledes side staten kontrollerer det meste, sier Ken Rogoff, som er nå professor i økonomi ved Harvard.

– Vi har en ganske tung landing i Kina allerede, og jeg er bekymret for at Kina problem bare så vidt er begynt, sier Rogoff.

Han mener verdens økonomer har stolt for mye på at Kina skal makte å dra vekstlasset, selv om både USA, Europa og Japan har slitt.

— Men det er ingen som kan «ta» Kinas rolle. Mange har snakket om India, men de ligger for langt etter i utviklingen., sier den tidligere IMF-toppen.

Han påpeker at IMF har nedjustert sine prognoser for vekst i verdensøkonomien ni år på rad. Og ryktene sier at de er i ferd med å gjøre det for 10. gang.

Rogoff påpeker at man kan bremse utviklingen et stykke på vei gjennom aktiv pengepolitikk, men understreker overfor BBC at «pengepolitikken har sine grenser. Den er ikke et universalmiddel».

– Pengepolitikken gjør ikke en aldrende økonomi ung, den gjør ikke en økonomi uten innovasjon plutselig superinnovativ og den gjør ikke en syk banksektor frisk på mirakuløst vis, sier Ken Rogoff til BBC.

Powered by Labrador CMS