Skal bedriften overleve – og til og med komme styrket ut av krisen - må ledere allerede nå begynne å tenke lengre fremover.

Slik kommer dere sterkere tilbake etter koronakrisen

Ledere må klare å tenke lengre frem, hvis virksomheten skal komme sterkere tilbake etter koronakrisen. Her er fem spørsmål ledere bør stille seg nå, ifølge to danske professorer.

Publisert Sist oppdatert

Akkurat nå står mange ledere midt i en akutt krisehåndtering. De må lede virksomheten fra dag til dag, for å holde aktiviteten gående under helt uvanlige forhold, minimere tap og kanskje også for å unngå konkurs.

Men skal bedriften overleve på sikt – og til og med kunne komme styrket ut av krisen - må ledere samtidig begynne å tenke framover, til tiden etterpå.

5 avgjørende spørsmål

Det skriver Carsten Lund Pedersen og Thomas Ritter, begge professorer ved København Handelshøyskole, i Harvard Business Review.

Carsten Lund Pedersen Foto Handelshøyskolen i København
Thomas Ritter Foto Handelshøyskolen i København

De har utarbeidet fem spørsmål ledere bør stille seg nå for å forberede virksomheten på å komme sterkt tilbake etter krisen.

1. Hvilken posisjon kan du ta under og etter pandemien?

Skal du ta kloke valg må du finne ut hvor du står i markedet og hvem som er dine hovedkonkurrenter. Hva er situasjonen for dere nå, og hvordan kan det se ut etter krisen? Står du i fare for å gå konkurs eller regner du med å ta igjen det tapte? Eller har du faktisk mulighet til å komme ut av krisen som markedsledende ved å bruke tiden godt nå?

2. Hva er planen for å komme sterkt tilbake?

Legg en plan for hva du skal gjøre i dag for å nå målene dere har for morgendagen, det vil si når krisen er over. Mangel på en plan kan skape ekstra usikkerhet i en allerede kaotisk situasjon. Sørg for å ha et langt perspektiv når du tegner opp skrittene virksomheten skal ta.

3. Hvordan vil kulturen og identiteten endre seg?

Det er sannsynlig at bedriftskulturen og måten de ansatte ser på arbeidsplassen vil endre seg som et resultat av koronakrisen. Den kan bringe dere sammen, men den kan også skape avstand og mistillit. Ved å se nærmere på hvilken kultur dere har internt, ser du bedre hva dere kan få til når pandemien ender.

Koronakrisen kan bringe dere sammen, men den kan også skape avstand og mistillit

4. Hvilke nye prosjekter bør du starte?

Svarene på spørsmålene ovenfor burde peke mot hvilke prosjekter du bør iverksette for å takle de koronarelaterte problemene deres. Utfordringen er å prioritere hva som er viktigst og koordinere initiativene slik at dere har ressurser til å gjennomføre dem.

5. Hvilken kapasitet har dere?

Vurder hvor godt organisasjonen er rustet til å gjennomføre de nødvendige prosjektene. Under koronakrisen har mange virksomheter redusert arbeidskapasitet og beslutningsevne, det må tas hensyn til i planleggingen.

Ifølge de to danske professorene vil disse fem spørsmålene hjelpe ledere å planlegge nødvendige skritt mot tiden etter koronakrisen.

Powered by Labrador CMS