Arbeidsliv

Produktivitetskommisjonens leder Jørn Rattsø.

2016 ble regjeringens minst «produktive» år

Laveste produktivitetsvekst siden 2011. Det betyr lavere lønnsvekst.

Publisert Sist oppdatert

Siden vekst i hvor mye vi lager med den tiden vi setter av til jobbing er essensielt for langsiktig økning i levestandarden, var Produktiviteteskommisjonen prestisjeprosjektet som skulle legge premisser for mye av regjeringens reformer.

Ledet av professor Jørn Rattsø og befolket av en rekke eksperter som senere har endt opp i påvirkerroller, viste kommisjonen ikke bare at den viktige produktivitetsveksten hadde falt over tid, fra et snitt på godt over tre prosent i året til under ett prosent i året, men også at flere ting måtte til for å få produktiviteten opp igjen.

Tilsynelatende hadde regjeringen økonomien med seg. De første årene var det tegn til at et mål på produktiviteten: hvor mye varer og tjenester som skapes i fastslandsøkonomien per utførte timeverk, var på vei opp fra de rekordlave nivåene under den rødgrønne regjeringen mellom 2006 og 2011. Dette var år hvor finanskrisen slo hardt ut, og den store arbeidsinnvandringen fra EU tok til for alvor.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS