Arbeidsliv

Regjeringens lovproposisjon er både godt og dårlig nytt for kampen om et anstendig arbeidsliv, mener LO.

Stortinget splittet om nye innleie-forslag

Regjeringen er beredt på å bøye seg for venstresidens vilje på en rekke områder. Samtidig foreslår de å utvide bemanningsbyråenes adgang til innleie av midlertidig arbeidskraft.

Publisert Sist oppdatert

– De foreslåtte lovendringene er en delvis seier i kampen for faste ansettelser og et anstendig arbeidsliv, men også noen skritt i gal retning, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Hun mener lovproposisjonen som ble lagt frem tirsdag mer eller mindre følger opp bestillingen som kom fra flertallet i arbeids- og sosialkomiteen med støtte fra KrF i mars.

Tinnlund understreker at LO helst hadde sett et generelt forbud mot innleie, slik også representanter for Sp, SV og Rødt tok til orde for i fjor høst. Det ble umulig å få til med dagens flertall på Stortinget.

Andrevalget derimot, at avtaler om innleie bare kan inngås i bedrifter som er bundet av en landsomfattende tariffavtale med fagforening med innstillingsrett, er delvis innfridd i proposisjonen. Regjeringen foreslår å gjøre dette gjeldende for i bygge- og anleggsbransjen.

– Det er en begynnelse, men vi hadde helst sett at bestemmelsen ikke var begrenset til én bransje. Selv om problemene kom først og er størst der, har vi sett at innleie fra bemanningsselskap brer om seg til flere bransjer, sier Tinnlund.

Å legge et råttent eple i kurven på denne måten vil kunne svekke alt det andre vi ønsker å oppnå

Hun mener at et forbud må vurderes på nytt dersom tiltakene som nå er lagt frem ikke gir resultater.

I proposisjonen ligger det også en klar definisjon av «fast ansettelse» og bestemmelser som skal gjøre arbeidshverdagen mer forutsigbar for mange, slik LO har ønsket.

– Men det er et råttent eple i kurven, sier Tinnlund.

Hun viser til at lovforslaget gir bemanningsselskapene en utvidet adgang til å ansette midlertidig ved reelle vikariater. LO er bekymret for omgåelsesmulighetene dette åpner for «i en bransje vi av erfaring vet bruker store ressurser på å omgå og undergrave gjeldende regler og avtaler,» heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

– Å legge et råttent eple i kurven på denne måten vil kunne svekke alt det andre vi ønsker å oppnå, og gjøre kontroll og etterlevelse mye vanskeligere, sier Tinnlund.

Hun håper også at regjeringen tar for seg fagbevegelsens og stortingsflertallets ønske om utvidet makt til Arbeidstilsynet i det varslede arbeidet med å gjennomgå håndhevingen av innleiereglene.

KrF er jokeren

Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget startet arbeidet med proposisjonen allerede samme dag som den ble lagt frem, tirsdag 10. april.

Arild Grande (Ap), medlem i Arbeids- og sosialkomiteen, oppfatter proposisjonen som en god oppfølging av deres instruksjon fra mars.

– Det er vi glad for, og det viser at det var nødvendig å ta grep nå, sier han.

– Men så åpner regjeringen også for mer midlertidighet, og det er med på å vanne ut resten av forslagene. Det er et unødvendig punkt som vi kommer til å kjempe mot. Men alt dette er avhengig av hva KrF blir med på, sier Grande.

Han mener det skal gå fint å behandle saken i Stortinget før sommeren. Det er lagt opp til vedtak i saken 4. juni.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen er utnevnt til saksordfører. Han går lenger enn Grande og LO i å kritisere forslaget fra regjeringen.

– Det er lite respektfullt av Hauglie overfor Stortinget, for hun er veldig godt kjent med debatten i komiteen, innstillingen og holdningene som lå til grunn om at det nå skulle strammes til ordentlig, og det har ikke skjedd, sier Lundteigen til NTB.

KrF ønsker ikke å kommentere saken ennå.

– Vi er i en krevende vippeposisjon i Stortinget, og nå vil vi lese proposisjonen grundig og drøfte den internt før vi gir kommentarer, skriver næringspolitisk talsperson Steinar Reiten (KrF) i en sms til Dagens Perspektiv.

Powered by Labrador CMS