Arbeidsliv

Slik slår du tilbake mot hersketeknikk

Lei av å bli oversett og latterliggjort på jobben? Her er ti tips for å ta igjen med hersketeknikerne.

Publisert Sist oppdatert

Du får ikke et «hei» tilbake når du hilser om morgenen og dine ideer blir systematisk sett bort i fra med et smilende skuldertrekk. Mange opplever å bli utsatt for hersketeknikker på jobben. Ikke av alle hele tiden, og forhåpentligvis ikke av sjefen selv, men kanskje av de uformelle lederne på din arbeidsplass.

Det er ikke sikkert du skal trakte etter å bli en del av den aller innerste kretsen til de uformelle hersketeknikerne, men du kan si i fra på en måte de ikke kan flire bort.

Det svenske magasinet Chef viser til en forskningsrapport i organisasjonspsykologi, som lister opp fem ulike hersketeknikker og ti måter å møte dem på.

Teknikk: 1. Du blir usynliggjort

Vi har alle vært der – du kommer med et forslag på et møte, men møtes av total taushet eller at alle er opptatt av å sjekke mobilen. Blir du usynliggjort ofte, bør du vise at du ikke tolererer det.

Svar 1: Si hva du ser. Sett ord på hva som skjer. Si at du synes det er merkelig å ikke få noen respons og at møtene ikke fungerer.

Svar 2: Sett grenser. Bestem deg for hva du kan finne deg i – hvor grensen går. Og si i fra om at «dette ikke er greit», når den grensen overstiges.

Vi har alle vært der – du kommer med et forslag på et møte, men møtes av total taushet

Teknikk 2: Du blir latterliggjort

Hvis alle, eller noen, svært ofte forsøker å være morsomme på din bekostning, er det en vanlig form for hersketeknikk.

Svar 1: Kom med et motspørsmål. Spør «Hva er det som er så morsomt»?. Gjenta gjerne morsomheten så flere hører det. Da kan den som slo spøken ofte innse at dette kanskje ikke var så gøy.

Svar 2: Si i fra. Du trenger ikke være morsom tilbake, hvis du ikke vil. Si heller at «dette synes jeg ikke noe om».

Teknikk 3: Du får ikke nødvendig informasjon

Du blir ikke innkalt til møter og beslutninger som angår deg tas uten at du er involvert. Det kan bety at du holdes utenfor «den indre kretsen»

Svar 1: Vær kritisk. Hvis det finnes en «indre krets» – spør hvorfor det er slik. Og spør også deg selv om du er med i en slik.

Svar 2: Spør deg om det finnes det flere som holdes utenfor. En indre krets holder gjerne flere utenfor. Finn ut om det er flere som ikke får del i viktig informasjonsflyt. Kanskje dere kan slå dere sammen?

Teknikk 4: Hva du enn gjør, blir det feil

Dette blir innen psykologien gjerne betegnet som «dobbelt-straff». Det blir nærmest umulig å «gjøre rett». Alt du kommer med møter kritikk.

Svar 1: Påpek kritikken. Våg å si fra til den som kritiserer deg at hen alltid synes du gjør en dårlig jobb.

Svar 2: Prioriter. Du kan ikke gjøre alt, selv om du vil være flink. Noen ganger må du prioritere. Og ikke føl skyld av den grunn. Da får du kanskje tid til å levere bedre på de tingene du prioriterer.

Teknikk 5: Du blir sagt å være humørløs

En vanlig karakteristikk på de som utsettes for hersketeknikker er å si at de «er hårsåre og humørløse». Forstår du ikke humor, får du kanskje høre, dersom du reagerer. «Det er jo bare en spøk»

Svar 1: Ikke finn deg i dritten. Nei, det er ikke din feil. Du er ikke den som provoserer fram krenkelser i en spøk.

Svar 2. Vær forberedt. Tenk igjennom hva som kan hende dersom du reagerer, og spør deg selv om hva som er rimelig eller ikke. Hvis du har tenkt over situasjonen og er forberedt til «neste gang», er sjansene større for at du klarer å motvirke hersketeknikkene og får «teknikerne» til å endre adferd.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS