Arbeidsliv

På arbeidsplassen er det en veldig røff tone, og det forekommer ofte slengbemerkninger av seksuell karakter.

Hvor går egentlig grensen for seksuell trakassering?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: På arbeidsplassen min er det en veldig røff tone, og det forekommer ofte slengbemerkninger av seksuell karakter. Jeg synes at dette er svært ubehagelig, men jeg har aldri sagt noe om det. Hvor går egentlig grensen for seksuell trakassering?

Svar: I den nye likestillings- og diskrimineringsloven er seksuell trakassering definert som «enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har til formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom.»

Oppmerksomheten må være uønsket. Det betyr at den verken må være velkommen eller gjensidig. Den uønskede oppmerksomheten kan både være verbal, gjennom kroppsspråk eller fysisk. Når du utsettes for uønskede slengbemerkninger av seksuell karakter, så kan dette være seksuell trakassering.

Ved vurderingen av hvorvidt oppmerksomheten er «uønsket» skal man ta utgangspunkt i oppfatningen til den som blir rammet. Selv om avsender ikke har ment å krenke deg, vil vilkåret være oppfylt dersom kommentaren krenker deg.

Terskelen for hva som oppfattes som krenkende vil variere fra person til person, vurderingen er subjektiv, og det skal vektlegges individuelle variasjoner. Merk likevel at det som utgangspunkt i tillegg er et krav om at den som utøver oppmerksomheten i ord eller handling blir gjort oppmerksom på at den er uønsket.

Videre må oppmerksomheten minst oppleves som «plagsom». Her skal man både se på den subjektive oppfatningen til den som rammes, samt en mer objektiv vurdering av handlingens karakter og grovhet.

Uønsket seksuell oppmerksomhet trenger ikke skje gjentatte ganger for å regnes som seksuell trakassering, og det vil ikke alltid være et krav om at den som utøver oppmerksomheten blir gjort særskilt oppmerksom på at den er uønsket.

For at et enkeltstående tilfelle skal være nok, må handlingen i så fall være tilstrekkelig alvorlig. Der det er en ubalanse i styrkeforholdet eller maktforholdet mellom de involverte partene vil dette være skjerpende. Det samme gjelder der hvor handlingen har gitt negative fysiske, psykiske eller arbeidsmessige konsekvenser.

Powered by Labrador CMS