Arbeidsliv

Illustrasjon: Utenlandske arbeidstakere har stått for all vekst i sysselsetting de siste 12 årene.

Erna Solberg mener høy arbeidsinnvandring redder distriktene

All sysselsettingsvekst blant utenlandske arbeidstakere siste 12 år.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen er blitt kritisert for å ikke ha passet godt nok på smitten fra arbeidsinnvandrere under koronakrisen.

Den såkalte importsmitten kan ha ført flere muterte virusvarienter til Norge og medført hardere tiltak enn det som ellers hadde vært nødvendig.

Delvis som et svar på kritikken fremmes nå de økonomiske argumentene for arbeidsinnvandring.

Ifølge perspektivmeldingen og VGs undersøkelser har hele veksten i antallet yrkesaktive de siste 12 årene kommet fra Øst-Europa, Asia og Afrika.

Det totalet antallet sysselsatte i Norge har økt med 189.000 personer, mens antallet norske sysselsatte har gått ned med 33.000 personer i samme periode.

Statsminister Erna Solberg sier til VG at arbeidsinnvandringen har bidratt til å bremse nedgangen i bosettingen i diskriktene betydelig.

Finansminister Jan Tore Sanner sier til VG at regjeringen vil redusere avhengigheten av importert arbeidskraft, spesielt i industrien, og innenfor bygg og anlegg ved å satse på yrkesfag.

Redaktør i Finansavisen Trygve Hegnar skriver i en kommentar til tallene at nordmenn ikke gidder å ta lavt betalte jobber. Han kobler utviklingen til lønnsoppgjøret som sparkes i gang 15. mars.

«Krever LO for mye, og dermed svekker konkurranseevnen, vil det bli flere utlendinger, ikke færre på norske arbeidsplasser», skriver Hegnar.

Powered by Labrador CMS