Arbeidsliv

En scene i NRK-serien Lykkeland har fått flere kvinnelige næringstopper til å endre navnet sitt til «Arne» på LinkedIn. Én etter én har flere kvinnelige næringsledere slengt seg på det som har blitt Arne-kampanjen. Høyre-leder Erna Solberg skriver i et innlegg på LinkedIn at formålet med aksjonen er å synliggjøre kjønnsulikhet i toppstillinger i Norge.

Kvinner endrer navn til «Arne» på LinkedIn etter «Lykkeland»-grep

Den kvinnelige hovedpersonen i «Lykkeland» endret navn til «Arne» for å få jobbeintervju. Nå tar Erna Solberg (H) og flere næringslivskvinner i bruk navnet.

Publisert Sist oppdatert

De siste ukene har flere kvinner i næringslivet skiftet navn til «Arne» på LinkedIn – et sosialt medium for næringslivet. Den såkalte Arne-kampanjen ble blant annet inspirert av NRK-serien «Lykkeland», skriver E24.

– Jeg så en episode der hovedpersonen Anna ikke får jobb, til tross for økonomiutdanning og toppkarakterer. Når hun skifter navnet på CV-en til Arne, får hun plutselig jobb med en gang, sier Anita Krohn Traaseth.

Hun er mangeårig næringslivsleder og forfatter. Selv om serien er lagt til 1970-tallet, og likestillingen i norsk næringsliv har kommet lenger siden det, mener Traaseth det går altfor tregt.

Også tidligere statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har meldt seg på kampanjen. Nå heter hun Arne Erna Solberg på LinkedIn, skriver Dagsavisen.

«I fremtiden håper jeg at det blir plass til flere kvinner uten at man må bytte navn til Arne, og at vi både i rekruttering til toppstillinger og andre stillinger blir flinkere til å se forbi kjønn, etnisitet og egne stereotypier», skriver hun i et innlegg på LinkedIn.

Ideen til Arne-kampanjen er inspirert av en kampanje fra Nederland, hvor mange kvinner på LinkedIn har lagt til navnet til «Peter».

I Norge ser det ut til å være Arne som er det største toppledernavnet. På listen over Norges hundre best betalte ledere i 2018, var det ifølge nettstedet Equality Check flere som het Arne enn det var kvinner, skriver E24.

Powered by Labrador CMS