Arbeidsliv

Studenter ved fagskoler har svært høy gjennomføringsgrad. Her fra Teknologi og industrifag ved Fagskolen Oslo.

Boost for fagskolene: Flere fullfører og mer penger fra regjeringen

Ni av ti studenter som tok fagskoleutdanning i 2022 var i arbeid samme høst. Nå bevilger regjeringen 51 millioner kroner til et ekstra løft for 20 av landets fagskoler.

Publisert Sist oppdatert

Antall studenter ved norske fagskoler har doblet seg siden 2011. Og stadig flere fullfører denne utdanningen. Den årlige statistikken over høyere yrkesfaglig utdanning viser at fagskolestudenter i stor grad går ut i jobb etter fullført utdanning, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er særlig høy gjennomføringsgrad blant studentene innen lærerutdanninger og utdanninger i pedagogikk, samt helse-, sosial- og idrettsfag – her var hele 96 prosent av studentene i arbeid samme høst.

Voksne studenter

En viktig årsak til den høye gjennomføringen er at mange av studentene er «godt voksne», ifølge SSB. Fra 2019 ble det mulig å søke dispensasjon fra den nedre grensen på 30 studiepoeng i fagskoleutdanninger. Dette åpnet for at fagskolene kunne tilby kortere bransjeprogrammer, ofte i samarbeid med arbeidslivet. Gjennom koronapandemien så man en stor oppskalering av slike bransjeprogrammer i fagskolene, og over 70 prosent av studentene høsten 2022 var 26 år eller eldre.

«De høye sysselsettingstallene blant de som fullfører høyere yrkesfaglig utdanning kan fortelle at studentene sitter på attraktiv kompetanse som arbeidslivet etterspør», skriver SSB.

!function(e,i,n,s){var t="InfogramEmbeds",d=e.getElementsByTagName("script")[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async");

Mer penger fra regjeringen

Onsdag ble det kjent at regjeringen gir en ekstrabevilgning på 51,1 millioner kroner til 20 fagskoler spredt over hele landet. Pengene skal blant annet gå til å utvikle nye utdanningstilbud som arbeidslivet etterspør, kjøpe nytt utstyr og øke den digitale og pedagogiske kompetansen til faglærerne. Fagskulen Vestland og Fagskolen Innlandet får mest penger.

– Ved å ha oppdatert utstyr og kompetanse kan fagskolene i større grad tilby de utdanningene som arbeidslivet trenger, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Totalt er det 40 prosjekter ved 20 fagskoler som får utviklingsmidler i år. Samlet sett tildeles det mest penger til prosjekter som er rettet mot helse- og velferdsfag og tekniske fag.

Ifølge Kunnskapsdepartementet gis det blant annet støtte til utvikling av en ny utdanning i grønn omstilling i byggenæringen ved Fagskulen Vestland, cybersikkerhet ved Fagskolen Innlandet og innkjøp av simulatordukker til helse- og oppvekststudier ved Trøndelag høyere yrkesfagskole.

Dobling av antall studenter siste 12 år

Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring.

En fagskoleutdanning er en kort, yrkesrettet utdanning som vanligvis varer fra et halvt til to år (heltid). Hvis du studerer på deltid, vil du bruke lengre tid.

For å komme inn på en fagskole må du ha bestått videregående opplæring eller ha tilsvarende realkompetanse. Både fagbrev, svennebrev og generell studiekompetanse kan gi adgang til å studere på fagskole. Utdanningen er ofte tilrettelagt slik at den kan tas mens du er i jobb.

Det finnes både offentlige og private fagskoler. Fylkeskommunene tilbyr blant annet offentlige finansierte tekniske og maritime utdanninger, samt tilbud innen helse- og oppvekstfag. Mange private fagskoler har en rekke tilbud innenfor kreative fag, merkantile fag, service-, media-, multimedia- og IKT-fag.

Ved inngangen til 2022 var det drøyt 26.500 studenter ved de rundt 80 fagskolene i Norge. Det er en dobling fra 2011. Disse skolene tilbyr til sammen drøyt 1100 ulike utdanningstilbud.

Powered by Labrador CMS