Arbeidsliv

Varehandel, transport og lagring er bransjene der flest arbeidsgivere får tilskudd fra Nav for å få flere inn i arbeidslivet. Illustrasjonsfoto: Alvarez | iStock

Nav betalte arbeidsgivere 3 milliarder for å få flere i jobb

I 2023 utbetalte Nav nesten 3 milliarder kroner direkte til arbeidsgivere for få flere inkludert i arbeidslivet. Tilskuddene fra Nav finansierer flere tusen arbeidsplasser helt eller delvis.

Publisert Sist oppdatert

­– For å lykkes med arbeidsinkludering, er Nav avhengig av å samarbeide godt med arbeidsgivere, sier avdelingsdirektør Jan Erik Grundtjernlien i Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav) til Dagens Perspektiv.

Jan Erik Grundtjernlien er avdelingsdirektør i Nav. Foto Arbeids- og velferdsdirektoratet

Grundtjernlien understreker at fra Navs ståsted er ordningene til for arbeidssøkernes del, ikke arbeidsgiverne. Målet er å hjelpe de som ønsker seg en jobb, men som har vanskeligheter for å få en stilling gjennom vanlige prosesser.

– Ordningene og tilskuddene skal hjelpe personer som har behov for støtte for å komme inn i jobb eller beholde jobben de har.

31.700 arbeidstakere

Nav har på forespørsel fra Dagens Perspektiv oppsummert tilskuddsutbetalingene til arbeidsgivere for 2023.

 
null

Tallene i grafikken summerer seg til i overkant av 2,9 milliarder kroner i 2023 – og berører 31.700 arbeidstakere. Nav opplyser at det her kan være dobbelttellinger, siden flere av tiltakene kan kombineres. Du finner en mer detaljert oversikt over ordningene nederst i saken.

Nav dekker i tillegg flere former for hjelpemidler og tilrettelegging:

  • Navs hjelpemiddelsentral utleverte totalt 3.074 hjelpemidler til arbeidsplasser. Verdien er 26,0 millioner.
  • Lese- og sekretærhjelp for personer med sterkt nedsatt syn: 7,2 millioner til arbeidsgivere.
  • Tolk for hørselshemmede på arbeidsplassen: 24.400 oppdrag, Nav har ikke tall for kostnadene.

Ingen øvre støttegrense

– Flere av støtteordningene kan kombineres – i hvilken grad finnes det et øvre tak på samlet utbetaling per arbeidsplass til arbeidsgiver?

– Det er ikke lovregulert et øvre tak på samlet utbetaling til arbeidsgiver. Det er imidlertid beskrevet i tiltaksforskriften for enkelte tiltak at dekning til utgifter gjennom andre tilskudd skal hensyntas, for å unngå dobbeltfinansiering, svarer Grundtjernlien.

Et helt annet spørsmål er i hvilken grad slike tilskudd til arbeidsgivere kan føre til konkurransevridning og fortrengning av ordinære ansatte. Det er en utfordring Nav er oppmerksom på:

– Vi gjør vurderinger for å unngå dette. Blant annet står dette beskrevet i rundskrivet til forskrift om arbeidsmarkedstiltak, som er regelverket man må forholde seg til når det gjelder tiltak. Det er flere faktorer som da vurderes, for eksempel om arbeidsgiveren har flere på tiltak og sett opp mot antall ordinære ansatte.

Det finnes arbeidsgivere som utnytter tilskuddsordningene, men Nav fører ikke statistikk over gjennomførte sanksjoner mot slike arbeidsgivere.

– Men de gangene vi oppdager misbruk knyttet til arbeidsmarkedstiltak blir tiltaksgjennomføringen avbrutt og feilutbetalinger blir vurdert krevet tilbake, forklarer Grundtjernlien.

Lønnstilskudd virker best

Virker tiltakene? I mai i fjor oppsummerte Navs publikasjon Arbeid og velferd forskningen om effekter av arbeidsmarkedstiltakene. Der heter det:

«Mens lønnstilskudd stort sett viser gode resultater, er resultatene mer nedslående for arbeidspraksis. Blant ordinære arbeidssøkere er de eneste gruppene som har noe positiv effekt av arbeidspraksis i ordinær sektor innvandrere og nyankomne flyktninger. Personer med nedsatt arbeidsevne, som tross alt utgjør majoriteten av tiltaksdeltakere, ser også ut til å ha noe bedre utbytte av arbeidspraksis. For alle andre grupper har arbeidspraksis i ordinær sektor ingen eller negative resultater».

82 prosent av tilskuddsutbetalingene fra Nav til arbeidsgiverne i 2023 var nettopp midlertidig og varig lønnstilskudd.

I desember 2023 hadde 3.975 personer varig lønnstilskudd. I samme måned hadde 3.184 (80,1 %) av disse hatt varig lønnstilskudd i mer enn ett år. Maksimal årlig støtte til arbeidsgiver er 593.100 kroner (5 G), men det er så få arbeidsgivere som mottar maksimalsatsen, at Nav ikke ønsker å oppgi tall.

Store bransjevariasjoner

Nav har også sett på bransjefordelingen av de store tilskuddspostene og antall personer det berørte i 2023. Her er det store variasjoner, men kategorien varehandel, transport og lagring topper i alle de største tilskuddskategoriene:

  • Midlertidig lønnstilskudd: 4.183 personer (27 % av alle i ordningen)
  • Varig lønnstilskudd: 1.193 personer (26 %)
  • Varig tilrettelagt arbeid i ordinære virksomheter: 1.291 (31 %)

Arbeidsgiver kan gi bonus

4.156 uføretrygdede deltok i ordningen «Varig tilrettelagt arbeid i ordinære virksomheter» i løpet av 2023. Nav betaler uføretrygden. Her betaler ikke arbeidsgiver lønn i det hele tatt, men mottar inntil 6.808 kroner i måneden for tilrettelegging. Men arbeidsgiver kan gi en bonus på inntil 1 G – 118.620 kroner.

– Nav har ikke noen oversikt over dette, bonuslønn er det arbeidsgiver/tiltaksarrangør som har ansvar for, sier Grundtjernlien til Dagens Perspektiv.

Ny stortingsmelding i vente

Regjeringen vil forsterke innsatsen for å få flere i arbeid ved å benytte ressursene og arbeidsevnen til den enkelte bedre. Derfor kommer regjeringen med en ny melding til Stortinget om arbeidsmarkedspolitikken denne våren. Der blir også tilskuddsordningene rettet direkte mot arbeidsgiverne tema.

Navs tilbud til arbeidsgivere

Her er en oversikt over de sentrale ordningene for arbeidsgivere, flere av dem kan kombineres:

  • Midlertidig lønnstilskudd: Arbeidsgiver ansetter kandidaten i en vanlig hel- eller deltidsstilling med ordinær lønn, men får et tilskudd til lønnen utbetalt fra Nav. Tilskuddet dekker 40 prosent av lønnen i inntil seks måneder, deretter 30 prosent. For personer med nedsatt arbeidsevne dekkes 60 prosent av lønnen i inntil ett år, og deretter 50 prosent.
  • Varig lønnstilskudd: Ansetter du en person med varig nedsatt arbeidsevne (Nav vurderer), kan virksomheten få varig lønnstilskudd. Tilskuddet dekker maksimalt 75 prosent av lønnen det første året og deretter maksimalt 67 prosent. Maksimalsatsen er 5 G årlig, som tilsvarer 593.100 kroner.
  • Varig tilrettelagt arbeid i ordinære virksomheter: Tiltak for personer som får uføretrygd betalt av Nav. Tilskuddet til arbeidsgiver er 6.808 kroner per måned for tilrettelegging gjennom blant annet en fast fadder i bedriften.
  • Mentor: En medarbeider blir frikjøpt for å gi hjelp og veiledning til personer på tiltak på arbeidsplassen, normalt inntil seks måneder. Personer med nedsatt arbeidsevne og særlige behov kan få tilskudd til mentor i inntil tre år.
  • Funksjonsassistanse i arbeidslivet: Assistanse til ansatte med fysiske funksjonsnedsettelser eller nedsatt syn. Dekker lønnen til en assistent som skal bidra med praktisk hjelp, slik at den ansatte kan utføre jobben.
  • Inkluderingstilskudd: Arbeidsgiver kan få dekket utgifter til tilrettelegging for personer på tiltak på arbeidsplassen, opp til 149.100 kroner.
  • Tilskudd til sommerjobb: Tilskuddet dekker 50 prosent av lønnen til deltakeren i inntil fire uker i perioden 1. juni - 31. august. For personer med nedsatt arbeidsevne dekkes 75 prosent av lønnen.

Kilde: Navs sider om arbeidsgivere og inkludering

Powered by Labrador CMS