Arbeidsliv

LOs førstesekretær, Peggy Hessen Følsvik.

– Fraværsarbeidet virker

LO slår tilbake mot tidligere departementsråd, som er bekymret over stadig økende kostnader.

Publisert Sist oppdatert

LOs førstesekretår, Peggy Hessen Følsvik, skriver i VG (innlegget er også publisert på LOs hjemmesider) at systematisk, langsiktig og forebyggende arbeid mot sykefravær virker. Aller best virker det når det drives på den enkelte arbeidsplass i tett samarbeid mellom arbeidsgiver, tillitsvalgt og verneombud, med den ansatte i sentrum, hevder hun.

Følsviks innlegg er et svar til tidligere departementsråd i Helsedepartementet, Anne Kari Lande-Hasle, som har uttrykt bekymring for stadig økte kostnader.

Lande Hasle hevder at «fraværet går ikke ned, og nå må vi prøve noe nytt for å få folk raskere tilbake i jobb ,..».

Følsvik mener uttalelsen kritiserer sykelønnsordningen, så vel som IA-avtalen.

Etter LOs syn er hun er med på å bygge opp under en negativ mytedannelse om at IA-avtalen er til liten nytte. For ifølge Følsvik har IA-avtalen hatt en tydelig effekt:

–IA-avtalen slår fast at det har vært en betydelig nedgang i sykefraværet fra 2. kvartal 2001 da den første IA-avtalen ble etablert. Målet om 20 prosent reduksjon er ennå ikke nådd, men faggruppen for IA-avtalen skriver i sin rapport at de sesongjusterte tallene viser at fraværet i 4. kvartal 2014 var 11,5 prosent lavere enn i 2. kvartal 2001. I tillegg skriver faggruppen at sykefraværet har hatt en nedadgående tendens i årene etter 2009. Vi er altså mer enn halvveis til målet, skriver hun.

Powered by Labrador CMS