Arbeidsliv

Foreløpige tall fra Nav viser at det ble 54.700 nye personer med legemeldt sykefravær i forrige uke. Det er en økning på 4600 personer fra uken før.

Halvparten av alle nye sykmeldte sist uke hadde koronarelaterte diagnoser

27.750 personer ble sykmeldt sist uke med koronarelaterte diagnoser. Det er halvparten (51 prosent) av alle nye sykmeldte personer i forrige uke.

Publisert Sist oppdatert

Foreløpige tall fra Nav viser at det ble 54.700 nye personer med legemeldt sykefravær i forrige uke. Det er en økning på 4600 personer fra uken før.

– Omikronspredningen gjør at antall nye personer med legemeldt sykefravær fortsetter å stige. Det er nesten 25 prosent flere personer som ble sykmeldt på grunn av korona i forrige uke enn i uken før, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Selv om tallene ikke er sesongjustert og ikke viser varigheten på sykefraværet eller egenmeldt sykefravær, gir de et tydelig bilde av årsaken til det høye sykefraværet. Antall nye personer som ble sykmeldt i forrige uke, er 26.300 flere enn i samme uke i fjor.

Størst økning innen overnatting og servering

Flest nye sykmeldte personer i forrige uke er blant personer sysselsatt innen helse- og sosialtjenester, med 13.900 personer.

6350 av dem hadde koronarelaterte diagnoser. I varehandel var det 7900 nye sykmeldte personer i forrige uke, over halvparten (4500) var koronarelaterte.

Sist uke var det også mange nye sykmeldte innen bygg og anlegg (5000) og undervisning (4300).

Koronarelaterte diagnoser er «Mistanke om covid-19 (R991)», «Påvist covid-19 (R992)», «Engstelig for sykdom i luftveiene (R27)» og «Risiko for sykdom/pålagt karantene (A23)».

Mindre sykefravær med omikron

Ved å sammenholde ukestall på nye koronasmittede i samfunnet med tall for nye sykmeldte med koronarelaterte diagnoser, ser vi tydelig at smittetallene nå vokser mye raskere enn antall nye sykmeldte.

– Med deltavarianten var forholdet mellom nye smittede og nye sykmeldte mye tettere enn med omikron.

– Dette tyder på at omikron gir lettere sykdomsbilde med langt mindre behov for sykmeldinger, samtidig som det er mange smittede som ikke er i arbeid, slik som barn og ungdom, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Antall nye sykmeldte i fylkene henger sammen med befolkningstallene. Viken topper listen over fylkene med høyest antall også denne uken (15.100), etterfulgt av Oslo (9200) og Vestland (6200).

Det var flere nye tilfeller av sykmeldte personer blant kvinner (30.400) enn menn (24.300).

Powered by Labrador CMS