Ledelse

Forfatter Ståle Økland gir råd til ledere

Økland lurer på hvorfor ledelse stort sett diskuteres av ledere, all den tid ledelse er noe som angår alle.

Publisert Sist oppdatert

Ståle Økland er en samfunnsengasjert forfatter og trendanalytiker. Han fulgte Stovner politikrets tett i over ett år før han ga ut boken «Norske tilstander. Bak frontlinjen i Norges tøffeste politidistrikt» i 2017. To år tidligere ga han ut «Datakrasj. Hvorfor den digitale økonomien ikke virker».

Økland har nå registrert at vi bruker mye tid på å diskutere hva vi skal leve av i fremtiden, men at vi i mindre grad diskuterer hvordan virksomheter bør ledes. I en gjestekommentar i Stavanger Aftenblad denne uken etterlyser Økland mer diskusjon om ledelse.

«Jeg har ofte lurt på hvorfor ledelse stort sett diskuteres av ledere. I bare liten grad er ledelse en del av samfunnsdebatten. Men ledelse er noe som angår oss alle. I vårt moderne samfunn blir alle mennesker ledet, eller de er selv ledere. Noen gjør begge deler», skriver Økland.

Fiskere og bønder

Ståle Økland gir i kommentaren råd om ledelse, og han gjør det på en litt annerledes måte enn det fagfolk innenfor ledelse vanligvis gjør det. Med metaforer fra vestlandskulturen.

I vestlandskulturen det vanligvis er liten avstand mellom de som leder og de om blir ledet, mener Økland. Han tror på ledere som viser ansatte tillit ved å gi den ansvar. «Slik får en leder organisasjonen til å lede seg selv», skriver han. Forfatteren trekker videre linjen til kulturen som har rådet i vestlendingenes fiskebåter og rundt om på gårdene. For her måtte alle ta i et tak: «Ingen kunne sitte fremst i båten og bare være leder. Dette er en kultur vi bør bygge videre på»

Ståle Økland gir i kommentaren sin i Stavanger Aftenblad tilsammen ti, subjektive, råd til ledere. Nedenfor er en kortversjon av fem av dem:

* Forvent ikke takk
Nesten ingen medarbeidere kommer til lederen og sier han gjør en kjempejobb, men det betyr ikke at lederen ikke verdsettes. Styret gir kanskje hyggelige tilbakemeldinger, men det er sjelden lederens dyktighet blir beskrevet i styreberetninger. «Det beste signalet på at en leder gjør en god jobb, er at han ikke er fjernet», skriver Økland.

* Avklar forventninger
Om man er fornøyd eller misfornøyd på jobben handler i stor grad om hva man forventer, tror Økland, som illustrerer med en båtmetafor. «Når noen vil langt ut på havet, mens andre bare vil til Hillevåg, blir det en forventningskonflikt. Det er fint på havet, og det er trivelig i Hillevåg, men det er viktig at en leder vet hvor organisasjonen vil. Konflikter oppstår ofte som et resultat av manglende forventningsavklaring.»

* Vær tydelig
Å pakke inn budskapene sine for å få dem til å høres mer spiselige ut, er ingen god idé. Til slutt er det ingen som forstår hva lederen mener, og det kan igjen gi grobunn for misnøye. «En god leder bruker heller ikke tullete moteord som «fremoverlent», «proaktiv», «samhandling» og «disrupsjon»», fastslår Økland. Han eller hun snakker et språk som folk forstår.

* Ikke prøv å bli populær
Ledere som prøver å bli populære, blir det sjelden, er Øklands erfaring. Han mener at en god leder viser integritet og staker ut en retning sammen med sine ansatte: «De beste lederne er ofte smålåtne, men faglig dyktige. Det gjør dem populære.»

* Du får resultater på det du måles på
Økland siste råd gjelder målstyring: «Målrettet arbeid gir ofte resultater. Vær derfor forsiktig med hva du måler.»

Powered by Labrador CMS