Ledelse

Professor ved Høyskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter.

– God virkelighets­beskrivelse

Boken bør leses av alle som driver med lag­idrett på elitenivå – også av dem som sitter i styrerommet i klubbene, sier professor ved Høyskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter.

Publisert Sist oppdatert

Ukeavisen Ledelse har spurt ledere, forskere og andre kilder om hvilke bøker de vil anbefale andre å lese. Svarene vi fikk var variert kost: Bøker om blant annet maktovergrep, kjente forfattere og ledelse av fotballklubber anbefales på det varmeste.

Idet julefreden senker seg får du kanskje endelig tid til å lese en god bok. Men hva skal du lese, tenker du kanskje?

Fortvil ikke. Ukeavisen Ledelse har også denne gangen vært i kontakt med ledere, professorer og andre kilder for å få gode boktips. Vi har igjen forsøkt å få dem til å styre unna den mest nerdete faglitteraturen. Nok en gang har vi delvis lyktes med det.

Du får kanskje ikke en utfyllende liste over skjønnlitteratur denne gangen heller, men derimot vil du garantert få tips om bøker du ikke hadde tenkt på før. Her er det mye forskjellig, og noe for alle: Biografier, ledelsesbøker, fantasyromaner, alvorlig samtidsproblematikk, kostholdets effekt på hjerne og hjerte samt livsstilslitteratur som kanskje kan gi deg en bedre hverdag?

God fornøyelse!

– God virkelighets­beskrivelse

Foto Anbefales: «The Role Of The Professional Football Manager» av Seamus Kelly. (Foto: Routledge)

Boken bør leses av alle som driver med lag­idrett på elitenivå – også av dem som sitter i styrerommet i klubbene, sier professor ved Høyskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter.

Idrettsprofessoren har ikke hatt tid til å plukke ut en skjønnlitterær bok, og har måttet konsentrere seg om fag i det siste. Han velger seg derfor boken The Role Of The Professional Football Manager av Seamus Kelly – en fagbok av en god kollega i Dublin.

Han forteller at Kelly selv har spilt som profesjonell i England, og at han gjennom mange år har intervjuet spillere, trenere og ledere om det vi kaller trenerrollen i Norge, og om forholdet trenerne har til spillerne, agenter, ledere og eiere i klubben.

– Jeg synes boken gir en veldig god virkelighetsbeskrivelse av moderne toppfotball, samtidig som den setter trenerrollen inn i en historisk tradisjon. Den byr på mange sitater og referanser til både anonyme og kjente personer i engelsk fotball, og er ganske kort og lettlest, sier Gammelsæter.

Han påpeker at trenernes betydning og rolle er et tilbakevendende tema som mange har meninger om.

– Selv om Norge helt klart er forskjellig fra England tror jeg Kellys beskrivelser har mye relevans også hos oss. Den bør jo egentlig leses av alle som driver med lagidrett på elitenivå, og ikke minst av dem som sitter i styrerommet i klubbene, avslutter han.

Gode og dårlige bakterier

Foto Kommunikasjonsansvarlig i konsulentselskapet Assessit, Anne Mørup–Andersen. (Foto: Assessit)

Kostholdet påvirker helse, immunforsvar, energinivå og trivsel. Det har kommunikasjons­anvarlig i Assessit, Anne Mørup–Andersen, fordypet seg i.

Mørup–Andersen har lest boken Food Pharmacy – en fortelling om tarmfloraer, beskyttende bakterier, forskning og antiinflammatorisk mat. Hun forteller at det er en interessant og meget underholdende bok om hvordan kosthold har ekstrem stor påvirkning på helse, immunforsvar, energinivå, trivsel og humør.

– Den forteller blant annet at kroppen kan bestå av gode eller riktig dårlige bakterier, og hvordan dette faktisk påvirker vår livskvalitet samt relasjonen til andre mennesker generelt, sier hun.

Hun mener det er fint at man fokuser på hvordan man skal tilføre kroppen herligheter, heller enn på hva du skal utelukke.

– I tillegg har den morsomme beskrivelser som for eksempel «Platons tallerkenmodell» og «Luke Skywalker Granola». Den er både interessant og underholdende – og meget spiselig, smiler hun.

Hun anbefaler andre å lese boken, og poengterer at den ikke er så utflippet, som den kanskje kan virke. Forfatterne tar emnet helt ned på jorden, og den er interessant for de fleste, selv om man skulle ha god kjennskap til sunt kosthold.

– Etter å ha lest boken vet man hvor stor påvirkning visse grønnsaker og kryddersorter har på kroppen og hele ens trivsel og sunnhet. Jeg liker å tenke at jeg gir meg selv og min familie det beste, uten å være ekstrem, avslutter hun.

Ufred mellom ­britonerne og sakserne

Foto Anbefales: «The Buried Giant» av Kazuro Ishiguro. (Foto: Faber and Faber)

Professor ved Norges Handelshøyskole har valgt seg en Nobelpris–vinner.

Da Kazuro Ishiguro vant årets litterære Nobelpris ga det NHH–professor Williams Brochs Haukedal en impuls til å lese noe av ham. Valget falt på «The Buried Giant», et verk som regnes av mange som en atypisk tekst for Ishiguro.

– Dette er jeg imidlertid ikke enig i. Mange har nok den misoppfatningen,fordi boken har blitt omtalt som «fantasy» i Tolkien–tradisjonen, sier Brochs–Haukedal.

Handlingen er da også lagt til et England preget av ufreden mellom britonerne og de innvandrende sakserne – altså da kong Arthur etter sigende var aktiv. Et eldre ektepar, som i likhet med alle andre strever med å minnes fortiden, bestemmer seg for å dra fra landsbyen de bor i for å finne sin voksne sønn. På sin vei opplever de mange viderverdigheter og det viser seg etter hvert at Axl, bokens hovedperson sammen med kona Beatrice, var en av Arthurs fremste riddere. Sammen med andre de møter på veien blir paret etter hvert involvert i et prosjekt hvis mål er å drepe dragen som sprer en giftig gass over kongeriket. Det er da også denne gassen som gjør at innbyggerne ikke husker.

Ifølge Brochs–Haukedal er det mye å like i denne teksten.

– På ett nivå representerer boken fortellerglede av ypperste klasse, og det er lett å la seg rive med i eventyret som utgjør handlingen. Språket og den fremmede settingen gir lesingen en uvant og lett drømmeaktig atmosfære som tiltaler. På et annet nivå er boken imidlertid aktuell for noe av det som opptar oss for tiden: glemselen som er fremkalt over de tidligere stridende folkeslagene og uretter som ble begått. Glemselen gjør at de nå kan leve sammen i fred. Men forfatteren viser samtidig at dette kommer med en høy pris: nemlig oppløsningen av den enkeltes selv og identitet. I tillegg kommer selvsagt tap av minner som ellers ville gitt tilværelsen mening. Fordi folket vil få hukommelsen tilbake om dragen blir drept, oppstår også dilemmaet rundt kunnskapsløs fred og fryd på den ene siden, og kunnskap men frustrasjoner og ufred på den andre. Bokens tredje element, eller nivå om man vil, beskriver tilknytningen og kjærligheten mellom en kvinne og mann som har delt et helt liv sammen. Hvor godt kjenner de egentlig hverandre, og hva skjer med forholdet deres etter hvert som hukommelsen kommer tilbake med minner også om ulikheter og konflikter? Det er kanskje her man for alvor gjenkjenner forfatteren av «The Remains of the Day», utdyper han.

Det viktigste med skjønnlitteratur er at den byr på en god leseropplevelse, mener NHH–professoren. Han synes at fortellingen engasjerer, og at språket er drivende godt i den engelske utgaven. Teksten er også rik på forsiktige referanser til annen litteratur, noe som ytterligere bidrar til å øke leseropplevelsen.

– Men jeg vil også anbefale boken som en kommentar til vår tids forhold til kunnskap og informasjon. Den viser betydningen av kunnskap, identitet, og forpliktelse til verdier, men uten å stille opp noen enkel moralisme. Disse temaene blir heller ikke fremstilt direkte, men ligger under overflaten i form av bilder og hentydninger. På den måten lever boken i ens forestillingsverden lenge etter at den er ferdig lest, sier Brochs–Haukedal.

– Utfordrende bok

Foto Kommunikasjonsrådgiver Pernille Berg i Rambøll. (Foto: Rambøll)

Denne boken om maktovergrep kan få deg til å tenke over dine egne fordommer og antagelser, hevder Pernille Berg.

Berg, som er kommunikasjonsrådgiver i Rambøll, anbefaler boken En sånn jente av Monica Flatabø. Hun mener forfatteren har klart mesterstykket å gjøre en bok om voldtekt til en god historie. Boken fremstiller faktiske hendelser på en nøytral måte, helt blottet for prosa eller skildringer – noe som gjør at man kun blir sittende igjen med egne tolkninger og holdninger.

Berg viser til at temaet har blitt ytterligere aktualisert og dratt inn i arbeidslivet, gjennom #metoo–kampanjen – hvor mange av de samme gråsonene og definisjoner av maktovergrep går igjen.

– En god bok skal utfordre og få oss til å tenke. Det gjorde En sånn jente. Som kvinne og mor til to piker, og som ansatt i en mannsdominert bedrift, har jeg heldigvis selv aldri blitt utsatt for noe som helst form for upassende oppførsel fra det motsatte kjønn, sier hun.

Hun forteller at hun, etter å ha lest de saklige fremstillingene av hendelsesforløpene, rettsakene og jentenes egne historier, har måttet gå litt i seg selv og innrømme at også hun, i større grad enn hun liker, muligens er styrt av fordommer og antagelser:

– Det er sunt å bli minnet på at livet ikke alltid er så sort/hvitt, og at det finnes flere nyanser, sjatteringer og sider av en sannhet enn man kanskje vil vite om. Uflaks og ubalanse er noe som kan ramme oss alle. Plutselig handler ikke boken lenger om løse jenter som ikke passet godt nok på seg selv, og som egentlig alltid har drømt om sex med en hel gjeng gamle menn. Det handler definitivt ikke om klønete fyrer på jobben som prøver å være morsomme. Det handler om kampen mellom det gode og det onde. Og ikke i en eventyrverden, men her hvor vi bor og jobber. Det er en kamp det er verdt å kjempe for, og derfor bør du lese denne boken, anbefaler hun.

Lettelse og frihet i åpenhet

Foto Anbefales: «Raushetens tid» av Kathrine Aspaas. (Foto: Aschehoug)

Kommunikasjonsjef i Bedriftsforbundet, Solfrid Flateby, har lest en bok som har lært henne at det ikke er så farlig å gå på trynet.

Flateby forteller at boken Raushetens tid av Kathrine Aspaas handler om åpenhet, og om lettelsen og friheten som bor i åpenheten. Det er en enkel bok om raushet, tillit, det å unne andre noe og om å gjøre feil. Den gir oversikt og innsikt i menneskelige relasjoner.

– Boken setter fokus på et samfunn hvor de menneskelige verdiene verdsettes – med større åpenhet og ærlighet: I boken skriver Kathrine Aspaas om «feiltastiske» mennesker, hvor det å gå på trynet ikke er så farlig. Hun beskriver hvor viktig det er å være trygg på at dersom jeg våger å feile, risikerer å gå en strekning, må snu, ja, så beveger jeg meg. Hun setter fokus på positivitet, samhandling og ønsket om å utvikle seg. Boken er underholdende og «rampete» skrevet, men først og fremst personlig, ærlig og klok, sier Flateby.

I boken gir forskere og forretningsfolk, unge og eldre, bedrifter og gründere ulike eksempler på arbeid med tillit og åpenhet. Deres fortellinger viser at det virkelig lønner seg!

– Jeg har klokkertro på verdibasert ledere (transformasjonsledelse), og boken handler for meg i stor grad om mye av det samme: om å inspirere medarbeiderne til å tro på og følge lederens visjon, appellere til følelser og verdier, gi intellektuell stimulans i form av utfordringer og variasjon samt å tilby individuell oppmerksomhet og støtte, sier hun.

Hun trekker frem ledelsesforskeren Linda Lai, som sier at «transformasjonsledelse gir best resultater, både på medarbeidernivå, gruppe-/avdelingsnivå og organisasjonsnivå».

– Medarbeidere som har ledere som praktiserer transformasjonsledelse, yter best på sine hovedoppgaver, og tar også i større grad på seg andre oppgaver og hjelper sine kolleger mer. I tillegg er de mer innovative på en måte som bidrar til gode resultater, påpeker Flateby.

Raushetens tid handler om raushet, tillit og positivitet. Derfor gir den Solfrid Flateby mange refleksjoner rundt god ledelse.

Hun mener at alle som er opptatt av ledelse og mellommenneskelige relasjoner. bør lese boken.

– Den er enkel, men skaper refleksjon. Den er personlig og ærlig, og gir inspirasjon. Og til slutt: den fremmer raushet, noe som jeg ønsker mye mer av. Det er godt for det meste, avslutter hun.

Valgte sjefens bok

Foto Markedssjef i Circle K, Christian Louis Granly. (Foto: Assessit)

Markedssjef i Circle K, Christian Louis Granly har hatt et fremgangsrikt år. Han vant kåringen «Årets Unge Ledere 2016» tidligere i år, og har senere gått inn i ny lederstilling i bensinstasjonkjeden.

–Derfor har det ikke blitt mye tid for meg å lese i det siste. Det har vært meget hektisk. Den siste jeg leste var boka til sjefen vår i Europa, Jacob Schram. Denne boka leste jeg i sommer, forteller Granly.

I boken Essensen av business hevder Schram at det ikke finnes noen fasit på ledelse, men at ledelse i stedet er noe som er sterkt knyttet til personen som leder. Her er både faglig dyktighet og personlighet viktige ingredienser. Foruten å lede bensinstasjonkjeden Circle K, har Jacob Schram erfaring som leder fra McKinsey & Company, McDonald's, Statoil Fuel & Retail og Alimentation Couche–Tard.

Ifølge Granly gir boken verdifull input om strategi, gjennomføring og ledelse av medarbeidere.

– Jeg likte boken fordi den var veldig relevant for meg – både fordi jeg jobber i samme selskap, men også fordi jeg er meget opptatt av ledelse i teori og praksis. Jeg anbefaler andre å lese den. Den er godt skrevet, og fordi andres erfaringer om ledelse er noe man kan lære av, sier han.

– Innholdsrikt og krevende

Sigrid Undsets liv er mer enn ­forfatterskapet som mange forbinder henne med, forteller Anne Margrete Fletre i KS.

Fletre jobber til daglig som fagsjef for arbeidsliv og arbeidsgiverpolitikk i KS. Hun velger seg boken Menneskenes hjerter: Sigrid Undset – en livshistorie av Tordis Ørjasæter.

Den handler om livet til Sigrid Undset, helt fra hun ble født i Kalundborg i 1882 til hun døde i 1949 på Lillehammer. Oppveksten i Kalundborg og Kristiania, voksenlivet både i London, Italia og Roma, giftemålet med Anders, barna, kjærlighet og livet på Bjerkebæk i Lillehammer.

– Det er en velskrevet beretning om et innholdsrikt og krevende liv – om en spennende og gåtefull kvinne som også fikk nobelprisen i litteratur i 1928, sier Fletre.

KS–lederen mener boken er godt skrevet, og handler om en sterk og engasjert kvinne som etterlater seg et helt unikt forfatterskap.

Denne gangen er det ikke forfatteren, men mennesket Sigrid Undset, leseren får møte. Forfatterens kilder har, foruten det direkte selvbiografiske i Undsets forfatterskap, vært brevsamlinger og samtaler med mennesker som har stått Undset nær. Bak i boka finnes en kronologi, oversikt over skriftlige kilder, billedliste samt et personregister.

– Jeg anbefaler også et besøk i hennes hjem på Bjerkebæk i Lillehammer, legger Fletre til.

Powered by Labrador CMS