Ledelse

– Sjefer rekker ikke å være ledere

Ledere har vanskelig for rekke over mer enn administrative plikter, mener svensk HR-professor.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Når budsjettering, attestasjon av fakturaer og alt mulig annet administrasjonsarbeid er unnagjort, er det ikke mye tid igjen til å være en leder som motiverer og sprer entusiasme.

Dette sier Stefan Tengblad, professor i Human Resource Management ved Göteborgs Universitet, til det svenske bladet Personal och Ledarskap.

Likevel er det ofte ledelse – det å se det store bildet, motivasjon og å få medarbeidere til å blomstre – som er fokuset ved utdanning ved ledelse, påpeker professoren.

Men en sjefs hverdag ser ikke slik ut, mener Tengblad.

Trenger trening

Forskningen viser, ifølge professoren, at sjefens hverdag er mye mer kompleks og består av mange flere arbeidsoppgaver.

Han presiserer i intervjuet at lederskap er viktig, men mener at det skapes feil forventninger til sjefer. Tengblad tar til orde for at sjefer trenger mer trening i hvordan arbeidshverdagen kan gå i hop.

Han mener eksempelvis at det bør være større fokus på håndverket i sjefsskapet; herunder det å jobbe effektivt og delegere arbeidsoppgaver.

Ansatte med mye ansvar

Stefan Tengblad er professor i HR ved Göteborgs universitet og har tidligere vært medforfatter til en norsk bok om medarbeiderskap.

Medarbeiderskap er et begrep som brukes om hvordan medarbeidere tar ansvar sammen med ledere. Tengblad er nå en av forfatterne bak en ny, svensk bok der medarbeiderskap er et av temaene. Bokens tittel er «Chefskap, ledarskap og medarbetarskap».

I den nye boken skriver forfatterne at sjefsskap, men også medarbeiderskap ofte blir stemoderlig behandlet.

Tengblad sier til Personal och Ledarskap at det ikke er forsket så mye på hvor mye ansvar som legges på medarbeidere, og hvilken betydning det har.

Powered by Labrador CMS