Ledelse

Unngå at press blir til stress

Mye negativ grubling kan føre til stress. Her er noen råd om hvordan mønsteret kan brytes.

Publisert Sist oppdatert

Det startet med at Nicholas Petrie, etter to omganger med kreft, slet men en konstant redselen for at kreftsykdommen skulle komme tilbake. Underveis spurte han seg: Hvordan har det seg at noen mennesker blir helt overveldet i vanskelige situasjoner, mens andre holder ut og takler det mye bedre?

Petrie, jobber konsulentselskapet Center for Creative Leadership og gir ledere råd om hvordan de kan redusere stressnivået sitt og få bedre resultater. I dette arbeidet bruker han det han selv lærte for å bedre takle sykdomsangsten.

Grubling blir stress

I et innlegg på sidene til Harvard Business Review skriver Petrie at han møtte dr Derek Roger, psykolog og ekspert på stressmestring. Han forteller at prosessen startet med en tilnærming som sier at stress ikke forårsakes av andre mennesker eller eksterne hendelser, men av egne reaksjoner. To mennesker som står i det samme tøffe presset, kan reagere helt forskjellig. Én kan bli stresset, mens den andre ikke blir det.

Ifølge Petrie er det grublingen - denne trangen til å tenke på tidligere eller fremtidige hendelser igjen og igjen, mens negative følelser knyttes til tankene - som gjør at press blir til stress. Han presiserer i innlegget at han ikke mener at ledere skal slutte å reflektere; men han skiller mellom refleksjon og grubling. Refleksjon er etter sigende en mer analytisk, og kortvarig prosess en grubleriene.

Det skal sies at Petrie ikke sier noe om arbeidsgivers ansvar for å jobbe forebyggende med arbeidsrelatert stress. Han problematiserer heller ikke om hvorvidt det å se stress som et personlig ansvar er den rette tilnærmingsmåten i alle tilfeller. Her hjemme er Arbeidstilsynet blant dem som mener at en nøkkel i arbeidet med å forebygge stress er å involvere alle - arbeidsgivere, ledere, arbeidstakere og verneapparatet. Arbeidstilsynet påpeker blant annet at god forebygging og håndtering av arbeidsrelatert stress kan bidra til å forebygge helseproblemer, og derigjennom også redusere sykefraværet.

Ut av gruble-modus

Det Nicolas Petrie er opptatt av, er imidlertid hva en leder selv kan gjøre for å bli mindre stresset. Sammen med Derek Roger gir han hos hbr. org noen råd om hvordan man kan bryte ut av et negativt gruble-mønster. Kanskje noen tips det kan være verdt å ta med seg?

  • Våkn opp
    «Faller du ut» tankemessig i hverdagen? Kjører du bil uten å tenke over at du gjør det etc? Siden grubling oppstår i slike tilstander, gjelder det ifølge Roger og Petrie å rive seg selv ut av dette moduset. Du kan gjøre det fysisk, for eksempel ved å klappe i hendene, eller du kan gjøre det mentalt - ved å jobbe aktivt med å være tilstede der du er og oppmerksom på hva du hører, ser etc.
  • Styr oppmerksomheten
    Når du grubler, er oppmerksomheten din fanget i en lite produktiv runddans. Forsøk å styr oppmerksomheten din over på ting du faktisk kan gjøre noe med. Gå for handling. Gjør noe nyttig.
  • Sett ting i perspektiv
    Grublende ledere har en tendens til å katastrofe-tenke, mens mer robuste ledere setter ting i et større perspektiv. Her er det flere teknikker. Du kan tenke kontrast: Hvor alvorlig er dette sammenlignet med eksempelvis alvorlig sykdom? Et annet tips er å skifte synsvinkel: Hvilke muligheter er det jeg ikke har sett i denne situasjonen?
  • Gi slipp
    Å gi slipp på grublerier er vanskelig. Petrie og Roger mener at første steg er å erkjenne hvordan situasjonen er. Steg to er å forsøke å lære. Forsøk å «lande» tanker slik at hjernen får «fri». Spør deg selv: Hva har jeg lært av denne erfaringen? Tredje tips går på handling: Noen ganger er ikke løsningen å slappe av, men å gjøre noe med situasjonen. Spør deg selv: Hvilke handlinger kreves her?
Powered by Labrador CMS