Næringsliv

Der menn er forbudt

70 kvinnelige ­bedriftsledere og gründere på Romerike er stolte av å være feminine og tøffe forretningskvinner. De er sammen i Kvinnerom, der menn er forbudt.

Publisert Sist oppdatert

- Vi sier at vi skal være et solid alternativ til Gutteklubben Grei, men det er litt spøkefulle ment, sier styreleder og gründer Kristin Daly i Daly Dream Design.

Det startet for ni år siden, da noen kvinnelige gründere fant ut at de sammen kunne bli sterkere og gi hverandre støtte og bistand.

Daly var prosjektleder i SASBraathens før hun valgte å gå sine egne veier istedenfor å leve med stadige konflikter og et nærmest rigid byråkrati. Det har hun aldri angret på selv om det har vært tøffe tak også på egne ben.

Angret har heller ikke de to andre gründerne vi møter en varm kveld i Lillestrøm. Designeren Randi Brandvold Klemp i Digel Design har slått seg ned i et lite hvitmalt kontor i den gamle Dovregården. Den tidligere førskolelæreren Bente Baugerød i Barnehageressursen AS har også har valgt en mer utrygg tilværelse som selvstendig næringsdrivende. Hun har etablert seg på Karihaugen i Oslo, med ansatte som tilbyr tjenester og rekruttering til nettopp hennes gamle arbeidsområde - barnehagene. Sammen med rundt sytti andre gründere og næringsdrivende, er disse en del av kvinnenettverket Kvinnerom, som ble etablert som eget selskap og organisasjon i 2000.

Kvinnerom?

- Er et tverrfaglig nettverk for kvinnelige etablerere basert på gjensidighet. Her utveksles tanker, ideer og erfaringer samtidig som medlemmene skal gi hverandre inspirasjon og støtte. Nettverket tilbyr også en stor, spennende og ikke minst matnyttig kontaktflate - potensielle kunder, underleverandører og mulige samarbeidspartnere. Nettverket er også en arena for synliggjøring av den enkelte bedrift og et forum for skolering i de mange temaer som næringsdrivende må og bør forholde seg profesjonelt til for å lykkes.

Men Kvinnerom er også et nettverk som fungerer som døråpner, terskelsenker, motivator, katalysator og kunnskapsbank.

Bak etableringen av organiseringen sto i sin tid også Innovasjon Norge. I dag er Innovasjon Norge kun representert ved enkelte sporadiske arrangementer.

Fellesmøter og mikromøter.

Nettverket arrangerer månedlige medlemsmøter, årssamling og temamøter. I tillegg er det dannet egne mindre nettverk og også, hva de kaller for, mikromøter.

- Under våre større samlinger arrangerer vi ofte mindre møter slik at en lettere skal kunne diskutere mer «intime» problemer med noen få. Det er ikke alt som passer å tas opp i plenum. Derfor har vi med stor suksess etablert mikromøter på noen samlinger, sier organisasjonens leder, Kristin Daly.

- Vi har bedrifter fra enkeltpersonsforetak til aksjeselskap med flere ansatte. Når det gjelder fagområde, så favner vi alt fra advokatpraksis til profesjonelle eventyrfortellere, så spennvidden er ganske så stor, sier Bente Baugerød.

Bare damer.

For å være medlem, må du enten drive din egen bedrift eller ha planer om å starte en. Det er en helt ufravikelig regel. En annen er at alle mannebein har totalforbud.

- Ikke helt da, skynder Kristin Daly seg å korrigere. Og, de kan jo skifte kjønn for eksempel, ler hun. - Nei da, fra spøk til alvor. Det er helt riktig at ingen mannsdrevet bedrift kan bli medlemmer av nettverket, men det hender de blir invitert som foredragsholdere, og vi gjør selvsagt gjerne business med menn. Flere har prøvd å bli en del av nettverket, men jentene holder på kjønnsdiskrimineringen.

- Noen har faktisk betegnet oss som hønsegård, og her er det faktisk kakling og hønegårdskultur som råder, uttaler de tre og ser lattermildt på hverandre. Kristin Daly legger til: - For øvrig synes ikke vi at vi har så mye kakling. Det er bare kulturforskjeller på kjønnene. Hun presiserer forumet handler om business og nettverksbygging, ikke noe annet.

Fast kontakt.

De møtes fast en gang i måneden for å ta opp problemstillinger, gi og ta nyttig informasjon og dele erfaringer med hverandre.

- De fleste av oss sitter på hver vår tue til daglig. Derfor trenger vi noen å bryne oss på, sier designeren Randi Brandvold Klemp. - Vi kan jo ikke bare la gubben der hjemme få alt av utfordringer, oppturer og nedturer. Privatlivet skal jo også fungere og overleve. Derfor er det fint å noen ganger kunne bryne seg på noen med beslektede utfordringer og erfaringer. Det å drive sin egen bedrift, er en livsstil, og bedriften er med hver enkelt av oss hele døgnet enten vi vil eller ikke.

I tillegg til hovednettverket Kvinnerom, har flere etablert mindre nettverk ut fra bransje, felles interesser, B2B muligheter osv., noe lederne av Kvinnerom ikke har noe imot - tvert om.

- Det styrker oss som organisasjon, sier styreleder Kristin Daly.

Tør være rosa. De har også etablert egen nettside i rosa. Det er helt bevisst, påstår alle tre.

- Vi tør nemlig både være rosa, feminine og å være stolte av det. Men samtidig er vi også både bevisste på og stolte av å være tøffe forretningskvinner. Ingen pusekatter her, sier Bente Baugerød.

- Kvinneroms logo er en lenke som signaliserer samhold og gir signaler om at en skal hjelpe hverandre oppover og fremover til suksess, sier designeren, som også står bak hjemmesiden.

Hjemmesiden er et sted der alle som vil kan få informasjon, nyttige tips og kontakt dersom en skulle gå med en gründertanke i hodet og lure på hvem, hva og hvor. Her finnes også linker til andre viktige kilder og til hver enkelt medlemsbedrift.

B2B.

Kvinnerom inspirerer til å finne forretninger innad i og på tvers av medlemsmassen. Det er viktig at medlemmen kan markedsføre hverandre, samhandle og kanskje også benytte hverandre til et beste for hver enkelt. Men de er nøye på at alle tjenester for hverandre også skal utføres profesjonelt og ikke bare som gratis vennetjeneste.

- Derfor er vi nøye på å betale riktig for de tjenestene vi utfører for hverandre, sier Bente Baugerød.

- Vi er ikke omgangsvenner, men vi er gode bekjente. Business and pleasure, vet du.

Viktig å være aktiv.

For at nettverket skal ha god verdi, oppfordres medlemmene til å møte på flest mulig møter. Antall medlemmer er ikke det viktigste, selv om de nå har blitt så mange som sytti.

- Viktigst er kvaliteten, ikke kvantiteten, på nettverket vårt, understreker styrelederen. - Når man deltar aktivt, får man også naturlige koblinger til de andres utvidede nettverk, og får dermed en kontaktflate langt utover Kvinneroms medlemmer.

Mangfold.

Styret deres er like variert sammensatt som nettverket selv, for det gjør det enklere å forstå medlemmenes behov.

En annen fordel med Kvinnerom som nettverk, mener de tre, er at de fleste av medlemmene også har tidligere egenerfaring fra arbeidslivet, ofte som tidligere fast ansatte.

- Det gir oss solid erfaring og kunnskap vi kan gi til andre som vurderer å kutte sin trygge jobb for en mer utrygg, men også mulighetsfull, karriere. Som selvstendig næringsdrivende har du ikke noe gulv, men du har ikke noe tak heller. Det er veldig mye opp til en selv. Gründere blir det faktisk flere og flere av selv om politikerne fortsatt ikke har lagt til rette for at Norge skal kunne være et godt og attraktivt gründerland, hva gjelder støtteordninger. Derfor er et privat nettverk som Kvinnerom svært viktig å ha, sier de tre.

Powered by Labrador CMS