akademikerne

Kari Sollien leder Akademikerne.

I år kan Akademikerne vippe YS av pallen

Hovedorganisasjonen for de med akademisk utdannelse ligger an til å bli landets tredje største i 2020.

Publisert Sist oppdatert

Norske fagforeninger fikk totalt 39.397 nye medlemmer i fjor. Størst vekst hadde LO med 15.683 medlemmer, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

NTB viser via arbeidskraftundersøkelsen til SSB at totalt 2.732.000 personer sysselsatt i Norge i siste kvartal i 2019. Av disse er totalt 1.897.184 fagorganisert.

Ser man på den prosentvise veksten er det Akademikerne som vokser raskest for tiden. Hvis den trenden fortsetter og YS fortsetter å stagnere, blir Kari Sollien leder i landets tredje største hovedorganisasjon innen året er omme.

– Det er inspirerende at så mange støtter opp om våre løsninger, og vi gleder oss selvfølgelig over den solide veksten, og vi har ambisjon om å vokse i 2020 også, sier Sollien.

Stadig flere tar høyere utdanning, og Akademikerne synes å være en naturlig organisasjon for denne gruppen.

– Dette viser oss at høyt utdannede faktisk ser at våre medlemsforeninger og Akademikerne jobber for dem. Medlemsveksten vår gir oss en enda sterkere mandat for å jobbe for våre løsninger: Et mer fleksibelt arbeidsliv som samtidig ivaretar den enkeltes trygghet, et arbeidsliv der høy kompetanse lønner seg, og gode betingelser og utdanningstilbud til unge studenter og de som trenger kompetansepåfyll, sier Sollien.

Hun påpeker at viktigheten av høy organisasjonsgrad og trepartssamarbeidet blir veldig tydelig når landet nå står i en krise.

– Det handler om støtte til den enkelte i møtet med en ganske brutal hverdag, og et tett samarbeid mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og myndighetene for å få på plass gode løsninger i en ekstraordinær tid. Det er ingen tvil om at det å være organisert er viktigere enn på veldig lenge. Nå gjelder det mer enn gang å være del av noe større.

Det er innen segmentet «Privat» at Akademikerne har hatt sterkest vekst de siste årene. Her finner man blant annet ingeniørene i Tekna og arkitektene i Arktitektenes fagforbund.

Det er særlig Tekna som har lagt på seg flere nye medlemmer de siste årene.

Nedgang i konflikter

Ifølge SSB var det åtte arbeidskonflikter i fjor, en nedgang fra elleve året før. Totalt gikk 21.532 arbeidsdager tapt på grunn av disse arbeidskonfliktene. Det er en nedgang på 2.610 tapte arbeidsdager i 2018.

Powered by Labrador CMS