Samfunn

Artillerister om bord på KNM Thor Heyerdahl under klart skip øvelse i forbindelse med Trident Juncture.

Krigsspillet er i gang

I dag går startskuddet. Rundt 50.000 soldater skal trene på krig i store deler av landet helt fram til 7. november.

Publisert Sist oppdatert

Helt siden august har NATO-soldater og utstyr ankommet Norge for å forberede og ruste seg til den store øvelsen Trident Juncture.

Ikke siden Den kalde krigens dager på 1980-tallet har det vært avholdt en så stor militærøvelse i Norge.

Fem fylker og to naboland berørt.

Store deler av landet vil merke at NATO er på besøk. Øvelsen skal foregå både til sjøs, i lufta og på land i fem fylker og faktisk også i to naboland:

  • Striden på land vil foregå i området sør for Trondheim og nord for Rena i Østerdalen.

  • På sjøsiden vil maritime styrker operere i Norskehavet og i Nordsjøen, i tillegg til mindre områder i Østersjøen og Skagerrak.

  • Luftstriden vil skje i luftrommet over hele Midt-Norge og i luftrom over sjø og inn i deler av Sverige og Finland.

Totalt vil drøyt 50.000 soldater fra 31 land delta – det vil si soldater fra alle NATOS 29 medlemsland, i tillegg til styrker fra Sverige og Finland.

Den amerikanske admiralen James Foggo er øvelsens øverstkommanderende.

Tredelt øvelse

Selve øvelsen består av tre deler:

  • Deployerings- og redeployering. Såkalt «deployering» er den tiden da utenlandsk utstyr, kjøretøy og personell kommer til Norge og transporteres videre til øvingsområdet. Denne fasen starter i august og pågår frem til øvelsen starter i slutten av oktober. «Redeployering» handler da om at alt utstyr og materiell pakkes ned igjen og fraktes ut av Norge. Denne fasen starter etter øvelsens slutt 7. november og vil pågå frem til jul.

  • Feltøvelse. Selve feltøvelsen pågår fra 25. oktober til 7. november.

  • Kommandoplassøvelse. Kommandoplassøvelsen (command post exercise) fra 14. til 23. november 2018 er en ren «papirøvelse» som trener NATOS kommando- og styrkeledelse, blant andre NATOs felles styrkekommando i Napoli i Italia, uten at det er styrker på bakken, på sjøen eller i luften. Denne øvelsen skal ledes fra NATOs Joint Warfare Centre i Stavanger og gjennomføres som en datasimulering.

Egen VIP-tribune

Formålet med øvelsen er ifølge Forsvaret å trene på kollektivt forsvar og flytting av store militære styrker under vanskelige værforhold. Norge har samtidig som mål å trene totalforsvaret vårt, det vil si samarbeidet mellom militært forsvar og sivil beredskap.

Som en del av Trident Juncture vil det 30. oktober arrangeres en egen dag for spesielt inviterte gjester, inkludert NATO-sjef Jens Stoltenberg og forsvarsministrene fra de 29 medlemslandene i NATO, samt Sverige og Finland.

Fra VIP-tribunen på Byneset i Trondheim skal gjestene få se en storstilt – og nøye planlagt – «invasjon», der både flystyrker sjø- og landstyrker tas i bruk. Dersom alt går etter planen vil Trondheim være

Slik blir feltøvelsen

Land: Striden på land spilles etter et forhåndsskrevet øvelsesmanus. Feltøvelsesområdet på land strekker seg fra områdene Støren, Rena–Røros og Åndalsnes–Kyrksæterøra. Under øvelsen skal en styrke i nord og en styrke i sør spille mot hverandre. Nordstyrken ledes av NATOs allierte landkommando og består av norske Brigade Nord sammen med brigader fra Canada og Sverige. I tillegg deltar en amfibiestyrke fra U.S. Marine Corps.

Sørstyrken er ledet av det tysk-nederlandske korpset og består av brigader fra Italia, Storbritannia og Tyskland. Hovedkvarterene etablerer seg på Jørstadmoen ved Lillehammer. Heimevernet bidrar med innsatsstyrker og personell fra flere HV-områder.

Striden gjennomføres i to faser. Fra 31. oktober til 3. november vil nordstyrken gjennomføre en offensiv mot sør, støttet av en amfibieoperasjon og landsetting av marinesoldater fra U.S. Marine Corps. I dagene 4. til 7. november vil deretter sørstyrken ta initiativet og gjennomføre en motoffensiv mot nord.

Luft: Luftstyrkene vil primært operere fra flyplassene i Bodø, Ørland, Værnes, Gardermoen og Andøya, i tillegg til Kallax i Sverige og Rovaniemi i Finland.

Luftoperasjonene vil foregå over hele operasjonsområdet, men det vil være størst aktivitet i Nord-Norge og inn i Nord-Sverige. I tillegg vil luftstyrker støtte landstyrkene over feltøvelsesområdet og sjøstyrkene over havet mellom Bodø og Stadt.

Sjø: De maritime styrkene skal hovedsakelig trene i Norskehavet, langs kysten fra Bergen til Vestfjorden i Nordland. De maritime styrkene er delt inn i to hovedstyrker som skal kjempe mot hverandre. Den nordlige sjøstyrken består av enheter fra Canada, Danmark, Norge, Polen, Storbritannia og USA. Den sørlige sjøstyrken utgjøres av NATOs stående marinestyrker, samt en nederlandsk-ledet amfibiestyrke.

Til sammen inneholder den sørlige styrken fartøy og marineinfanterister fra følgende land: Belgia, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Latvia, Litauen, Nederland, Norge, Portugal, Spania, Storbritannia, Sverige, Tyrkia og Tyskland.

!function(e,t,n,s){var i="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,"script","infogram-async","https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js");

Mer øving i nord

Samtidig med at øvelsen Trident Juncture starter i Midt-Norge, har amerikanske kampfly allerede hatt flere bombetokt i Troms. I øvelsen «Northern Screen» skal i overkant av 700 amerikanske soldater fra US Marines øve sammen med soldater fra Brigade Nord fra 17. oktober til begynnelsen av november, skriver NTB og Forsvarets Forum.

Det atomdrevne amerikanske hangarskipet USS Harry S. Truman – med plass til 6000 soldater – er på plass i utenfor kysten av Troms for å delta i øvelsen. Dette skal være første gang siden 1989 at et amerikansk hangarskip er så langt nord.

Kampflyene på hangarskipet skal trene på å angripe bakkemål i Norge, men ifølge Forsvaret er ikke Russland formelt informert om øvelsen. Årsaken er at øvelsen er for liten, melder NRK.

Powered by Labrador CMS