Nyskaping

«Hodene» bak FundingPartner AS: Jørund Thomassen Gjesvik, Marius Borthen, Geir Atle Bore, Tor Svendsrud og Alexander Hagen Ghahremany.

Lar «folket» finansiere risikolån

De tar en kalkulert risiko, med særlig fokus på kalkulert. Og de er sikre på å lykkes med sin nye forretningsidé: «folkelån» til små og mellomstore bedrifter som bankene ikke vil gi penger til.

Publisert Sist oppdatert

Kort fortalt ser ideen slik ut: små- og mellomstore bedrifter som sliter med å få risikolån, skal kunne få hjelp av private investorer som leter etter muligheter for å la pengene yngle. Her kommer nystartede FundingPartner AS inn – «markedsplassen» hvor SMB-bedrifter kan låne direkte av investorer.

Folkefinansiering, på godt norsk. Crowdlending og peer-to-business-lending, for de mer forretningsspråkmektige.

Les mer om innovasjon:

Et helt nytt utlånstilbud

Dette er et helt nytt tilbud til små og mellomstore bedrifter i Norge, et marked som ikke betjenes av banker i dag. De konsentrerer seg nemlig om større bedrifter. I Storbritannia derimot, er investorlån til mindre selskap langt mer utbredt.

«Hodene» bak konseptet er Tor Smedsrud, Marius Borthen og Geir Atle Bore, tidligere studiekamerater fra Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen. Trekløveret har tung finansbakgrunn, også og særlig internasjonalt.

Borthen har tidligere jobbet i Swedbank og er FundingPartners kredittansvarlige, Smedsrud har bred erfaring fra internasjonale kapitalforvaltere og banker og jobbet som investmentbanker i London hvor han «oppdaget» crowdlending til nettopp små og mellomstore bedrifter. Dessuten arbeidet Smedsrud i en periode for det norske oljefondet i New York.

Geir Atle Bore har erfaring fra amerikanske Goldman Sachs og har inntil nylig vært juniorpartner i konsulentbyrået McKinsey hvor han har jobbet med ledende nordiske banker. At de tre er glade i penger, og forstår seg på dem, burde det herske liten tvil om.

Vil revolusjonere markedet for bedriftslån

Foto Daglig leder Geir Atle Bore (t.v.) og nyansatt markedsfører Jørund Thomassen Gjesvik er ikke i tvil om at FundingPartner AS vil lykkes med «folkelånbanken». (Foto: Hermann Möhring)

Når du sier fra deg en årslønn i millionklassen for å starte noe eget, bør du være rimelig overbevist om at dette er noe å satse på. De tre ser ut til å være det, og er snart klare til å «revolusjonere markedet for bedriftslån» slik det står på deres ennå provisoriske nettsted.

Konseptet presenteres snart for en gruppe utvalgte bedrifter og investorer. Fem lånekunder og 250 investorer skal være med på lanseringen. Det vanlige er at det er mellom 20 og 80 investorer per lån slik at hver investor gjennomsnittlig plasserer mellom 20.000 og 50.000 kroner, basert på praksisen i England. Det er bakgrunnen for hvorfor FundingPartner ser etter nettopp fem lånekunder og 250 investorer til oppstarten.

– Det er snakk om uker til vi er klare. I løpet av høsten i alle fall. Hvis vi lykkes, kan dette bli til noe stort, er daglig leder, Geir Atle Bore, overbevist om.

FundingPartners` kundegruppe er altså små og mellomstore bedrifter som vokser og som tradisjonelt ikke får finansiering gjennom banken. Teknologibedrifter i sterk vekst vil være ett fokusområde. Strategien er slik:

  • FundingPartner vil formidle lån fra 500.000 til 5 millioner kroner i usikrede serielån, med en løpetid fra et halvt til fem år.

  • Bedriftene skal være registrert i Norge, ha norsk bankkonto og drevet i to år eller mer. Konkursfaren avtar nemlig betydelig etter denne perioden, forklarer Bore.

  • Bedriftene må kunne vurderes som kredittverdige og ha en god kreditthistorie (betjeningsevne og håndtering av tidligere lån).

  • De må en omsetning på over 500.000 kroner.

  • Ingen krav til egenkapital.

  • Virksomheten er nettbasert. Kunden skal søke om lån online og trenger ikke kundekontakt gjennom en filial.

  • Utlånsrenten fastsettes individuelt, etter antatt risiko, og ligger mellom 5 og 20 prosent.

  • FundingPartner tar 1 prosent av avkastningen i provisjon fra investorene og 2 prosent av bedriftenes lånebeløp

– Vi må kunne se at bedriften er i stand til å tjene penger, om ikke umiddelbart, så i allefall på litt sikt, forklarer 31-åringen videre.

– Det er en skandale at så mange lønnsomme bedrifter ikke får lån. Særlig små og mellomstore bedrifter er blitt urettferdig behandlet i årevis, og det vil vi gjøre noe med, legger Geir Atle Bore til.

«Jakter» på de rette selskapene

Alfa og omega for teamet bak FundingPartner AS er det rette kundeutvalget, altså å finne fram til små og mellomstore bedrifter som etter finansanalytikernes mening har livets rett og matche dem med investeringsvillige privatpersoner. Hvem som får lån, vurderes ekstra nøye av gründerne, etter en egenutviklet risikovurderingsmodell.

Langt fra alle som søker, vil få tilbud om lån, understreker Bore.

– Vi kommer til å være hypernøye med vår kredittvurdering fordi vi er superredde for å velge feil selskap. For ingen investor vil ha tap, poengterer vestlendingen.

FundingPartners mål er å bygge en stor investorbank.

Investorene velger selv

Slipper bedriftene gjennom analytikernes nåløye, legges låneforespørselen ut på beskyttet nett – med detaljert informasjon om selskapene som søker om lån, inkludert FundingPartners risikovurdering. Jo høyere risiko desto høyere utlånsrente – og større mulighet til å tjene penger. Der kan private investorer (og investeringsselskap) selv velge hvilke lån de ønsker å finansiere. Utsikten for en hyggelig avkastning er stor, forutsatt at det valgte selskapet innfrir.

Den «typiske investor» for FundingPartner er en person med høyere utdanning og tilsvarende høy inntekt som «forstår seg på penger, som kan avse en større pengesum, gjerne fra 200.000 kroner til 10 millioner, og som vil ha større avkastning på pengene sine enn bankene og fond kan tilby», beskriver Geir Atle Bore.

Likevel er det snakk om et «lavterskeltilbud» da den minste innvesteringen ligger på 5.000 kroner per person per lån.

I en leilighet på Solli plass

Det er faktisk ikke så lenge siden, på vårparten 2016, at de tre gründerne begynte å undersøke om «folkelån» i Norge kunne være liv laga. I januar i fjor satt Smedsrud, Bore og Borthen i sistnevntes leilighet på Solli plass i Oslo og la sine første planer.

Det var Tor Herman Smedsrud som lanserte ideen, og de andre lot seg etter hvert overbevise om at dette kunne være noe å satse på. De bestemte seg for å «sjekke appetitten» og tok kontakt med potensielle investorer. «Kom tilbake når dere er klare», var den oppmuntrende beskjeden fra flere. Den positive responsen forsterket troen på prosjektet.

Så startet planleggingen med start- og arbeidskapital, business case, fremdriftsplan, det tekniske og så videre. Problemet var imidlertid «at alle var i 150 prosent jobb» slik Geir Atle Bore uttrykker det. Og fremdriften ble deretter.

På starten av året ble de tre enige om å hoppe av sine faste, meget godt betalte jobbene for å satse på «folkelånsbank» da de skjønte at den har et kjempepotensial.

2 millioner i startkapital

I februar 2016 ble FundingPartnerAS registrert i Brønnøysundregisteret, men arbeidet startet ikke for alvor før i 2017, sier 31åringen fra Nærbø. I februar kapret selskapet en plass i DNBs og StartupLabs nye akseleratorprogram, blant over 100 søkere.

De fem som ble plukket ut, deltok i et intensivt tre-måneders-program der «sponsorene» stilte med mentorer. Og fikk et konvertibelt lån fra StartupLab på 800.000 og et etablerertilskudd på 500.000 kroner fra Innovasjon Norge. Selv gikk de tre inn med mellom 600-800.000 fra deres private lommer slik at startkapitalen utgjør 2 millioner kroner.

Etter at FundingPartner lanserte sin Facebook-side under samme navn, har det daglig kommet inn mail fra både lånsøkende bedrifter og interesserte investorer.

– Mange er interessert i å være med og bare venter på at vi setter i gang, forteller Bore videre.

Lov – eller ikke?

Arbeidet med FundingPartner skjøt fart i 2017 da gründerne begynte å jobbe med folkelånsbanken på heltid. Det viktigste som måtte avklares, var om deres forretningsidé lå innenfor norsk lov. I februar tok de derfor kontakt med Finanstilsynet.

- Ja, det store spørsmålet var det regulatoriske. Er det lov eller ikke å la private investorer finansiere risikolån til bedrifter. Hadde tilsynet sagt nei, hadde vi nok ikke kunnet fortsette, poengterer 31-åringen.

Bekymringen var ubegrunnet. Finanstilsynet ga grønt lys. Det sto ikke noe i veien for å sette forretningsideen ut i live.

Vil tape penger det første året

Datoen for lanseringen er riktignok ikke satt enda, men den begynner å nærme seg med stormskritt. For tiden jobber finansgutta med å finne noen spennende selskaper som vil låne penger, og investorer som vil finansiere lånene. De skal være med på lanseringen av den nye «folkebanken».

Daglig leder Bore er «skråsikker» på at FundingPartner kommer til å lykkes.

– Vi tar en kalkulert risiko, men er selvfølgelig totalt avhengige av å gjøre en god jobb, særlig på bedriftenes kredittvurdering. Og vi skal være åpne om at investorer kan tape penger på deres finansiering.

Selv er de innstilt på å tape penger det første året. Men samtidig satser FundingPartner på rask vekst slik at selskapets «war chest» kan fylles opp. «Krigskisten» skal inneholde fem millioner kroner, en sikkerhet hvis problemer skulle oppstå.

– Vi trenger selvfølgelig et visst volum av kunder og investorer får å tjene på ideen, fremholder Bore og «reklamerer» for selskapets konkurransefordeler: et stort nettverk, en investorbase, individuell, tett kundeoppfølging og ingen fordyrende ledd slik som tradisjonelle banker har.

En liten, effektiv gjeng

Finanstrioen fra NHH har definitivt planer om å vokse seg stort, men ikke på antall ansatte. De skal forbli «en liten, effektiv gjeng». De foreløpige planene tyder på et sextett. Alexander Hagen Ghahremany tar seg av FundingPartners digitale profilering, og i mars ble Jørund Thomassen Gjesvik ansatt for å jobbe med markedsføring.

Også 25-åringen fra Molde har sin utdanning fra Norges Handelshøyskole og er i ferd med å fullføre sin mastergrad. Romsdalingen har vært innom kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese og jobbet som politisk sekretær for byrådslederen i Bergen, Unge-Høyre-mann som han er.

Også nyansatte Gjesvik har tro på at FundingPartner kommer til å lykkes med sitt folkelånsprosjekt. Og han er villig til å satse - egne penger.

– Jeg har spart noen 100.000 og har selvfølgelig lyst til å få mer ut av dem enn banken kan tilby, forteller Gjesvik om sin motivasjon.

Men det er ikke bare egeninteresse som styrer tenkingen.

– Essensen er jo å hjelpe samfunnet til å få en sterkere økonomi, poengterer moldenseren.

Bedriftenes tilgang til en finansiering de kan leve med, vil kunne bidra til at de vokser og skaper arbeidsplasser. En vinn-vinn-situasjon, mener de to. Forutsatt at de plukker ut de rette lånesøkerne og lykkes med forretningsideen.

– Dette er en mulighet som små og mellomstore bedrifter ikke har hatt før. Det kan bli en «game-changer» for norske selskap, tilføyer Geir Atle Bore.

Vil lobbe for like skatteregler

En «kjepphest» har mennene bak FundingPartner allerede på «stallen», før lanseringen. Og den heter skatt. Eller rette sagt: ikke-skatt på re-investeringer.

– Investorer som finansierer gjeld, bør skattemessig likestilles med folk som setter sine penger i for eksempel aksjer eller fond. Slik er det ikke i dag. Så lenge du investerer avkastningen i nye lån eller aksjer, bør det ikke være skatt på investeringer, uansett hva du investerer i, mener Geir Atle Bore.

Problemstillingen står allerede på agendaen til Abelias forening for innovasjonsselskaper i Norge som kommer til å jobbe politisk for at skattereglene blir slik.

Én bekymring

Gründerne bak FundingPartner har klokkertro på at de kommer til å lykkes. Geir Atle Bore har likevel én bekymring: at det dukker opp useriøse konkurrenter som gir utlånskonseptet er dårlig rykte. Negative medieoppslag ville ramme også dem.

– Det ville være ødeleggende, slår Bore fast.

Powered by Labrador CMS