Mest lest i Mandag Morgen i 2012

Velferdsinnovasjon, åpne data, energi og klima og fremtidens Norge, er tema Mandag Morgens lesere var mest opptatt av i 2012.

Publisert Sist oppdatert

Godt nyttår til alle lesere og venner!

Mandag Morgen kommer med første ordinære utgave i 2013 mandag 14. januar.

I mellomtiden kan dere hygge dere med de beste sakene – i alle fall de mest leste på nettet – fra i fjor. Vi legger dem åpent ut, til glede for eventuelle nye lesere.

TOP STORIES 2012:

NAV får konkurranse fra sosiale entreprenører

Skremt av sosiale entreprenører: Mange steder ser kommuner og NAV-kontorer på sosiale entreprenører som konkurrenter, men både arbeidsminister og næringsminister vil utrede mulighetene for samarbeid. Krisen i Sør-Europa kan være en vekker.

Åpne data skal gi norsk vekst

Forretningspotensial: Det offentlige Norge tenker nytt og åpner et vell av databaser både for kommersielle aktører og folk flest. I et demonstrasjonsprosjekt utvikles det nå en mobilapp som gir informasjon om alt fra kulturminner til fauna på stedet brukeren faktisk befinner seg. Med dette slutter Norge seg til en trend som kan få fotfeste over hele Europa. Les også oppfølgeren: De rødgrønne krangler om åpne data.


Best på CSR, men ikke for å være snille

Best i verden: Nordisk næringsliv er best i verden på samfunnsansvar. Det er de ut fra omdømmehensyn og fordi den nordiske samfunnsmodellen tvinger dem til det. Nå vil de skandinaviske pionerbedriftene ha sterkere internasjonale reguleringer, fordi det vil styrke dem i den internasjonale konkurransen. Det kan føre til flere «uhellige» allianser mellom nordiske bedrifter og NGOér, på den internasjonale lobbyscenen.

Politiets havari

Politiet – avkledd av rød gummibåt? Bildet av en overfylt rød gummibåt som begynte å ta inn vann og holdt på å synke 22/7 i fjor symboliserer et politi alt gikk galt for. Har politiets aksjoner for høyere lønn de siste årene lammet egen etat? Svein Tuastad stiller nærgående spørsmål i spalten Perspektiv.

Statkraft vs Statoil: Statskrefter i ubalanse

Fossilt og fornybart. For hver krone Statkraft investerer i fornybar energi, legger Statoil ti kroner i den fossile kurven. Den norske staten forsterker sin eksponering mot den fossile energisektoren – dag for dag.

Myndighetenes skitne sannhet

Ikke helt rent: For første gang publiserer norske myndigheter offisielle tall som viser at elektrisiteten de fleste bruker har en klimafiendtlig opprinnelse. 45 prosent av strømmen kommer fra fossile energikilder mens mer enn 30 prosent kommer fra kjernekraft. Nå krever bransjeaktører at nordmenn må få vite hva de egentlig kjøper.

Politiske skandaler tredoblet

Trøbbel: Antall politiske skandalesaker i Norden er tredoblet siden 1980-tallet, viser nytt forskningsprosjekt. Det skyldes ikke at politikerne gjør flere klanderverdige ting nå enn før, men at mediene er blitt mer personfokusert. Skandalehistoriene har liten innvirkning på partienes oppslutning på meningsmålinger og i valg.

Tiden er inne for en kreativ økonomi

Kreativitet: Andelen som jobber i et kreativt yrke er stigende. Sammen med tjenestesektoren er det «den kreative klassen» som tar over arbeidsmarkedet. Det er på tide at samfunnet innser dette store paradigmeskiftet, og forbereder seg bedre til den nye, kreative epoken, skriver professor Richard Florida i denne kommentaren.

Rådgiverne har invadert Stortinget

Gode råd? Partiene på Stortinget har i dag mer enn tre ganger så mange rådgivere som for tjue år siden. I praksis har hver stortingsrepresentant hver sin rådgiver til disposisjon. I KrF og Venstre er det til og med flere rådgivere enn stortingsrepresentanter.

Norge rygger inn i fremtiden

Norge har knyttet sin økonomi til oljeprisen, som i et skjebnefellesskap. Vi har råd til å bruke penger på drift, men våger ikke å investere i fremtiden. Mandag Morgen ba et knippe eksperter analysere fremtidsvisjonene i det norske statsbudsjettet. «Hvilke visjoner?» er den beste oppsummeringen.

Sniksnakk...

Form uten innhold: Argumenter som glir inn i den store samtalen uten at man vet om de er holdbare eller ei, preger politiske debatter i hele verden, og har gjort det til alle tider. Den lille, norske kommunevalgkampen er intet unntak. Som velgere kan det være smart å opparbeide en smule kritisk beredskap og utvise en viss våkenhet for argumentasjonens gyldighet og kvalitet.

Powered by Labrador CMS