Nyheter

November var kald, noe som drev strømforbruket og -prisene opp.

Prisveksten opp til 4,8 prosent i november

Høyt strømforbruk i november førte til høyere strømpriser. Dermed steg prisveksten siste tolv måneder til 4,8 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Konsumprisindeksen steg 0,5 prosent fra oktober til november. Sammenlignet med november i fjor, det vil si tolvmånedersveksten i KPI, var prisene 4,8 prosent høyere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Dette er en tolvmånedersvekst som er 0,8 prosentpoeng høyere enn i oktober.

Strømprisene dro opp

Det er hovedsakelig økte strømpriser som forklarer oppgangen, ifølge byrået.

– Kaldt vær og høyt strømforbruk, særlig i andre del av november, bidro til høyere strømpriser denne måneden. Oppgangen fra oktober til november i år var langt kraftigere enn på samme tid i fjor, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB.

Fra oktober til november økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie med 24,7 prosent.

Kristiansen påpeker imidlertid at selv med kraftig oppgang i strømprisene i både oktober og november, var strømprisene fortsatt en del lavere enn på tilsvarende tidspunkt i fjor.

Påvirket av tilbudskampanjer

Tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer var på 5,8 prosent i november, ned 0,2 prosentpoeng fra oktober.

– Dette kan sees i sammenheng med tilbudskampanjer i slutten av november, sier Kristiansen.

Både elektronikkvarer, møbler og flybilletter falt i pris fra oktober til november. Det ble målt større prisfall på disse varegruppene fra oktober til november i år sammenlignet med i fjor, noe som trekker tolvmånedersveksten ned.

Prisene på audiovisuelt-, foto- og IT-utstyr gikk samlet ned 5,6 prosent fra oktober til november i år, mens møbler, tepper og annet gulvbelegg samlet gikk ned 3,4 prosent.

Flat utvikling

Ellers var det en relativt flat prisutvikling for de fleste varer og tjenester i november.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer steg med 0,1 prosent fra oktober til november og er dermed 9,1 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Betalt husleie økte med 0,2 prosent fra oktober til november og fortsetter med det å tikke oppover. Den årlige veksten for husleie var 4,5 prosent i forrige måned.

– Dette en uvanlig sterk vekst, og vi setter dette i sammenheng med at mange løpende leiekontrakter har fått leien justert opp med høy vekst i KPI, mens høyere rentekostnader har ført til at leienivået for nye kontrakter også har økt, sier Kristiansen.

Rentekutt neste år

Prisveksten var i tråd med DNBs anslag. I en morgenrapport mandag skriver banken at SSBs prognoser tilsier rentekutt i 2024, og at byrået legger til grunn at renten kuttes gradvis fra midten av året.

Årsaken er en forventning om et kraftig fall i boliginvesteringene på nye 16 prosent i 2024, etter tilsvarende nedgang i år.

– Utenom energi avtok prisveksten i november. Prisveksten er fortsatt høy, men er tre tideler lavere enn Norges Banks novemberprognose. Med det virker det nå mest sannsynlig at Norges Bank lar styringsrenta være uendret på torsdag, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til NTB.

Også sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener at de nye prisveksttallene tilsier at det ikke blir noen ny renteheving mot slutten av året.

– Dette skaper ikke noe krøll inn på tampen mot rentebeskjeden fra Norges Bank, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24.

– Norges Bank er tryggere på at prisveksten er på vei ned. Kombinert med nedkjølingen i norsk økonomi kan de holde seg til uendret rente denne uken, sier Gonsholt Hov.

Powered by Labrador CMS