Samfunn

Rettsmedisinerne fornøyde med flytting

Helseminster Bent Høie flytter rettsmedisinske fag fra Folkehelseinstituttet til Oslo universitetssykehus.

Publisert Sist oppdatert
Overføringen er fornuftig fordi rettsmedisinerne allerede har et tett samarbeid med andre fagområder ved universitetssykehuset, ifølge helseminister Bent Høie (H). Blant annet deler de allerede lokaler ved sykehuset.

– En sammenslåing vil legge til rette for tettere faglig samarbeid, økt tilgang til medisinsk og teknologisk kompetanse, moderne utstyr og en mer effektiv utnyttelse av infrastruktur og lokaler, sier han.

Rettsmedisinerne utfører oppdrag fra politi, domstoler, kriminalomsorgen, Utlendingsdirektoratet, Nav, barnevernet, kommersielle bedrifter og helsetjenesten. De har ansvar for å koordinere tilbudet om dødsstedsundersøkelse ved plutselig og uventet barnedød. De gjennomfører også alderstesting av mindreårige asylsøkere.

Hårek Elvenes, som representerer Høyre i justiskomiteen, mener flyttingen styrker rettssaksyndighet som fag. Dessuten er det et viktig justispolitisk tiltak for å bedre rettssikkerheten, sier han.

God nyhet for faget

Nestor innen det rettsmedisinske faget professor Torleif Rognum var en av ekspetene som tidligere i vår kommenterte bekymringsmeldingen fra avdelingssjefen ved Rättsmedicialverkets Rättsmedicinska avdeling i Stockholm, Petra Råsten Almqvist, om tilstanden innen norsk rettsmedisin.

– Flyttingen er en god nyhet. Nå sikres vi samlokalisering og tilknytning til universitetssykehuset som sikrer at rettsmedisin forblir et akademisk fag. Rettspatologi og klinisk rettsmedisin er helt avhengig av nærhet til disse miljøene, sier han til Dagens Perspektiv.

Håpet lever for egen spesialisering

Bakgrunnen for at Almqvist slo alarm var at svenske rettsmedisinere har en egen spesialistutdanning, noe deres norske kollegaer ikke har, og som det til nå har sett ut til at de heller ikke skal få.

Det er uklart om flyttingen får umiddelbare konsekvenser for denne saken. Men Rognum ser et lyspunkt.

– Nå får vi en organisering som er litt mer lik det vi har på de andre rettsmedisinske sentrene i Bergen, Trondheim og Stavanger, og det gjør det kanskje lettere å få på plass en spesialisering på sikt, sier han.

Mister kompentanse

Folkehelseinstituttet påpeker ifølge Dagens Medisin at de vil miste fagkompetanse på flere folkehelseområder. Direktør Camilla Stoltenberg mener likevel at beslutningen er velbegrunnet og virker klok.

Stoltenberg vektlegger at Folkehelseinstituttet vil fortsette samarbeidet med rettsmedisinske fag på tvers av institusjonene for å kombinere kompetanse og ressurser.

Den nye organiseringen skal tre i kraft fra årsskiftet.

Powered by Labrador CMS