Annonse
forskning.jpg

11 av 26 forskningsinstitutter forsøkt styrt

Det kommer fram i en spørreundersøkelse som Forskerforbundet har gjort blant sine tillitsvalgte, skriver Aftenposten.

Undersøkelsen ble sendt ut samme dag som SINTEF-forsker Solveig Osborg Ose sto fram i Aftenposten og fortalte hvordan Arbeidsdepartementet prøvde å endre hennes konklusjoner i en forskningsrapport om sykefravær i Norge.

– Jeg synes det er et urovekkende høyt tall, sier rådgiver Jon Wikene Iddeng i Forskerforbundet.

– Dette viser at problemet med at offentlige oppdragsgivere forsøker å styre resultatene, er mer omfattende enn noen få enkelttilfeller. De fleste som melder tilbake at de har opplevd slike forsøk, understreker at det ikke er så grovt som SINTEF-saken. Det er mer snakk om styring, ikke direkte endring eller diktat, påpeker Iddeng og legger til at medlemmene også melder tilbake at de ikke lot seg styre.

Omfanget utløser alarm i Stortinget, hvor nettopp forskningsresultater ofte legges fram som faglig begrunnelse for å fatte politiske beslutninger.

– Dette er et demokratisk problem, og troverdigheten til norsk forskning er truet. Det betyr at vi kan komme til å fatte beslutninger på grunnlag av noe annet enn det faktiske kunnskapsgrunnlaget. Det kan oppfattes som et forsøk på å føre Stortinget bak lyset, sier Tord Lien, utdanningspolitisk talsmann i Frp.

Lien mener saken er så alvorlig at han vil be forskningsminister Tora Aasland (SV) om å komme til Stortinget og orientere om saken. (©NTB)

 

Annonse
Annonse