Samfunn

Sharif er ett år unna å bli den første sivile til å holde statsministerposisjonen i fem sammenhengende år.

Pakistans statsminister går av etter korrupsjonsanklager

Statsminister Nawaz Sharif i Pakistan må trekke seg etter omfattende korrupsjonsanklager mot ham og hans familie, som fulgte Panama Papers-avsløringene.

Publisert Sist oppdatert

Det er under ett år til Sharif hadde sittet som statsminister i Pakistan i fem sammenhengende år, som den første sivile noen gang. Den seneste perioden var tredje gang Sharif holdt statsministerposisjonen, da i perioder på to og tre år.

Men etter en kjennelse fra høyesterett, som falt fredag morgen, er det slutt. Etter en lang prosess bestemte landets høyeste domstol at Sharif ikke lenger var kvalifisert til å bli sittende som landets statsminister, og beordrer ham til å gå av.

Fredag formiddag, rett før klokken 11, kom beskjeden om at Sharif lystret - og forlot sin posisjon.

Avgjørelsen til domstolen er et resultat av lekkasjene i den såkalte Panama Papers-saken fra 2015, som førte til at det ble det rettet omfattende korrupsjonsanklager mot Sharif og hans familie. Det ble gjennomført en etterforskning av familiens formue og finanser, hvor to av hans barn blant annet ble knyttet til kjøp av luksusleiligheter i London, via kontoer i plassert i skatteparadis, skriver BBC.

Sharif er selv ikke nevnt i Panama-dokumentene, og har benektet all skyld. Han mener beskyldningene er politisk motiverte. Opposisjonen mener på sin side at Sharif har benyttet sin politiske innflytelse, spesielt under sine to første perioder som statsminister på 90-tallet, til å bygge opp en personlig formue.

Avgjørelsen til Pakistans høyesterett betyr at regjeringspartiet, Pakistan Muslim League-Nawaz, må velge en ny leder frem til valget i 2018, skriver The New York Times.

Powered by Labrador CMS