Samfunn

Stortingspresident Olemic Thommessen på vei til talerstolen i Stortinget for å redegjøre om byggeprosjektet.

Sterkt beklagelig

Olemic Thommessen åpnet sin redegjørelse med å understreke at presidentskapet i tre perioder har vært involvert i beslutninger om Stortingets byggeprosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Sterkt beklagelig, oppsummerte stortingspresidenten om de siste kostnadsoverskridelsene på 500 millioner kroner.

– Prosjektet har hatt en utvikling vi alle er svært bekymret for, sa Thommessen da han startet sin redegjørelse for Stortinget tirsdag.

Han viste til at særlig den siste utviklingen gir grunn til bekymring siden den ble kjent bare kort tid etter at budsjettet ble behandlet før jul.

Thommessen vil særlig vektlegge arbeidet med byggeprosjektet og informasjonsflyten etter at Stortinget behandlet Riksrevisjonens rapport i juni i fjor. Men han varslet allerede fra starten at det er tre presidentskap som har tatt beslutninger knyttet til prosjektet.

– Jeg vil se byggeprosjektet i et lengre tidsperspektiv. Jeg tror det er nyttig bakgrunn for siste kostnadsutvikling, sa Thommessen.

Kunne fått informasjon tidligere

Stortingspresidenten kunne fått informasjon om at Stortingets byggeprosjekt var i ferd med å sprekke, men valgte å vente. – Utrolig, sier Marit Arnstad (Sp).

7. desember forelå oktobertallene for byggeprosjektet som viste at hele prosjektet var i ferd med å sprenge kostnadsrammen. Deretter gikk det nesten to måneder før det kom ny informasjon. Stortingspresident Olemic Thommessen (H) aksepterte å vente med å få den nye informasjonen, ifølge Dagens Næringsliv.

– Det er helt utrolig at stortingspresidenten ikke aktivt søkte informasjon om den uroen som ble formidlet 7. desember, men heller valgte å vente. Og det i et prosjekt der historien viser gjentatt overskridelser på flere hundre millioner kroner, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

Ville vente

Thommessen sier til avisa at han ville vente på en samlet presentasjon av regnskapstallene for november og desember.

Det burde han ikke gjort, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes:

– Dette betyr ganske enkelt at Stortingets vedtak om at vi skulle få korrekt informasjon i rett tid ikke er fulgt opp. Jeg ber om at de andre partiene nå støtter nyvalg av stortingspresident, sier Moxnes til NTB.

Redegjør

I en epost til DN skriver Thommessen at det i presidentskapets møte 7. desember ble understreket at kostnadsrammen for prosjektet skulle holdes.

– I det samme møtet var det en felles forståelse og forventning om å få en gjennomgang av økonomien i byggeprosjektet og resultatene av kostnads- og usikkerhetsanalysen i månedsskiftet januar/februar. Dette innebærer at vi var klar over at byggeprosjektet ville arbeide med denne analysen i januar, skriver han.

– Verken jeg eller presidentskapet for øvrig hadde grunn til å betvile direktørens opplegg for presentasjonen av dette, legger han til.

Powered by Labrador CMS