Langtidsplan for Forsvaret

Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram legger frem langtidsplanen for Forsvaret under en pressekonferanse ombord på kystvaktskipet KV Bjørnøya som ligger til kai i Oslo.

Vil styrke forsvaret av Norge med 600 milliarder kroner de neste tolv årene

Regjeringen la fram sitt forslag til langtidsplan for Forsvaret fredag. De neste 12 årene vil det skje en kraftig opptrapping av hele forsvarssektoren og særlig i Sjøforsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Samlet vil regjeringen bruke 624 milliarder kroner fra 2025–2036.

– Vi trenger et forsvar som er tilpasset dagens situasjon og trusselbilde. Denne planen er et historisk løft for Forsvaret, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse.

– Vi har en økonomi som tillater en slik satsing, sa han, men tilføyde at de vil kreve prioriteringer.

Fregatter og luftvern

Blant satsingene regjeringen foreslår er:

  • Minimum fem nye fregatter med anti-ubåt helikoptre og minimum fem ubåter. Det skal utvikles og anskaffes en standardisert fartøysklasse med inntil 10 store og 18 mindre fartøy.

  • Hæren skal økes fra én til tre brigader

  • Dobling av NASAMS-kapasiteten til åtte batterier.

Flere soldater

– Vi må ha et forsvar som forebygger konflikt hver dag og som er forberedt på at konflikt likevel kan inntreffe. Økt aktivitet forutsetter flere folk. Forsvaret skal styrkes med over 20.000 vernepliktige soldater, ansatte og reservister til sammen, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Ap)

Forsvaret skal få 4600 flere fast ansatte, 4600 flere vernepliktige og 13.700 flere reservister. Heimevernet økes til 45.000.

Gram varsler behov for mer bygg, økt utdanningskapasitet, og midler til å fylle opp beredskapslagrene.

Bredt forlik

Forslaget sendes nå til Stortinget. Regjeringen har sagt de ønsker et bredt forlik om planen og har hatt kontakt med partiene på Stortinget allerede før planen var klar.

– Regjeringen takker for konstruktiv dialog med alle partiene og inviterer Stortinget til et bredt forlik om dette forsvarsløftet. Det er av stor betydning at vi står sammen om å trygge Norge, sier Støre.

Forsvarsbudsjettet økes med 83 prosent

Når langtidsplanen for Forsvaret gjennomføres, vil forsvarsbudsjettet økes med 83 prosent sammenlignet med i år.

– Vi skal investere tungt for å sikre Norge. Vi gjør det for å bevare freden og sikre folks trygghet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) da langtidsplanen for Forsvaret ble presentert.

Når regjeringen behandlet statsbudsjettet for i fjor, ble det vedtatt at 91 milliarder kroner skulle gå til forsvar. Når langtidsplanen, som strekker seg over tolv år, er gjennomført, legger regjeringen til at grunn av det skal brukes 600 milliarder kroner på forsvar.

– Det er en kraftfull satsing. Sammenligner vi med budsjettet for i år, øker vi forsvarsbudsjettet med om lag 83 prosent, forklarte Vedum.

Dette går pengene til

  • Regjeringen foreslår å bruke 624 milliarder kroner på forsvar de neste tolv årene. Her er noen av investeringene i langtidsplanen:

  • Sjøforsvaret skal få minimum fem nye fregatter med anti-ubåt helikoptre og minimum fem ubåter. Det skal utvikles og anskaffes en standardisert fartøysklasse med inntil 10 store og 18 mindre fartøy.

  • Opp til om lag 4.600 flere vernepliktige, 13.700 flere reservister og 4600 flere ansatte i Forsvaret, fram mot 2036.

  • Hæren skal økes fra én til tre brigader, én i Finnmark, én i Troms og en ny Brigade Sør. Den styrkes også med langtrekkende presisjonsild, flere kampvogner, luftvern og helikoptre til Hæren og spesialstyrkene.

  • Heimevernet økes til totalt 45.000 soldater.

  • Det skal anskaffes fire nye batterier med NASAMS-systemer til Luftforsvaret og Hæren, en dobling fra dagens kapasitet.

  • Det bygges en base for langtrekkende droner på Andøya.

  • Natos krav om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar skal nås allerede i år.

Powered by Labrador CMS