Europa

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu på en pressekonferanse etter møtet mellom EU og Tyrkia i Brussel søndag.

EU og Tyrkia enige om flyktningavtale

EU og Tyrkia er enige om en flyktningavtale, opplyser EU-president Donald Tusk. Avtalen innebærer at Tyrkia får 3 milliarder euro for å takle flyktningsituasjonen.

Publisert Sist oppdatert
Tyrkia får EU-milliarder for å bidra til å begrense tilstrømmingen av flyktninger og migranter mot Europa, og for å ta seg av de 2,2 millioner syriske flyktninger som allerede befinner seg i landet på en god måte.

Tanken er å bedre levestandarden for flyktningene, for dermed å overbevise flere om å bli der de er og droppe den ofte farlige ferden til de greske øyene og EU.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier søndagens møte har fornyet relasjonene på et høyt nivå, og at avtalen innebærer en felles respons på flyktningkrisen.

Beløpet tilsvarer rundt 28 milliarder kroner og kan, i henhold til avtalen, justeres. De løpende utbetalingene forutsetter at Tyrkia overholder avtalen.

Årlige toppmøter

– Det var en historisk dag og et historisk møte, sier Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu. Han opplyser at det også ble avgjort at EU og Tyrkia skal ha to toppmøter årlig framover. Før møtet omtalte Davutoglu toppmøtet som en «ny start» på prosessen for tyrkisk EU-medlemskap.

Tusk sa etter møtet at han så toppmøtet som et nytt utgangspunkt for forholdet mellom Tyrkia og EU.

– Avtalen innebærer en klar plan for en betimelig gjenopprettelse av orden på vår delte grense. Vi øker også vår hjelp til syriske flyktninger i Tyrkia, sa Tusk på en felles pressekonferanse med Davutoglu.

Et annet element i avtalen er at tyrkiske borgere framover kan reise visumfritt i Schengen-området. Reglene skal mykes opp fra oktober neste år.

Menneskerettigheter

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har vært klar over følelsen av desperasjon over flyktningkrisen i mange europeiske land og har vært hard i forhandlingene.

Mange kritikere mener at EU også har valgt å forbigå utviklingen på menneskerettighetsfeltet i Tyrkia i stillhet på grunn av situasjonen. Erdogan har den siste tiden slått hardt ned på både kurdiske grupper, andre politiske meningsmotstandere og medier som ikke følger regjeringens linje. Mange er blitt trukket for retten for «fornærmelser» mot presidenten.

EU-presidenten har lagt vekt på at søndagens møte først og fremst handlet om flyktningsituasjonen, og ikke primært å bedre forholdet til Tyrkia.

– Lovlig ramme

Før møtet søndag sa Tysklands statsminister Angela Merkel at en flyktningavtale med Tyrkia kan bidra til å sette tilstrømmingen av flyktninger og migranter inn i en lovlig ramme, framfor dagens ukontrollerte situasjon.

– En sentral del av denne handlingsplanen vil bli hvordan vi kan erstatte ulovlig migrasjon med lovlig migrasjon, og hvordan vi kan bedre flyktningers situasjon i Tyrkia, sier Merkel. (©NTB)

Powered by Labrador CMS