Arbeidsliv

Leder i Norsk Industri, STein Lier Hansen o har kommet til enighet om pensjon med Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Enighet om pensjon i industrien

Fellesforbundet og Norsk Industri er enige om en modell for innskuddsbasert tjenestepensjon der arbeidstakerne selv må opprette en personlig pensjonskonto.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er godt fornøyd med at det nå er oppnådd enighet, slik vi hadde ambisjoner om under lønnsoppgjøret i 2014, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum og Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen.

Modellen legger opp til at arbeidstakerne selv blir ansvarlige for å opprette en pensjonskonto, noe som blant annet skal bidra til å sikre oppsparte rettigheter ved jobbskifte.

– Vårt forslag er at arbeidstaker oppretter en personlig pensjonskonto der man gis rett til selv å velge leverandør. Arbeidsgiveren betaler inn til arbeidstakers pensjonskonto basert på bedriftens besluttede innskuddsnivå. I tillegg foreslår vi at arbeidstaker gis tillatelse til å spare resterende differanse mellom tillatte makssatser og arbeidsgivers innskuddsnivå, heter det i en uttalelse fra Lier-Hansen og Eggum.

Enigheten

Her er pressemeldingen fra Norsk Industri og Fellesforbundet som ble distribuert tirsdag formiddag:

TJENESTEPENSJON

Partene Norsk Industri og Fellesforbundet viser til punkt 2. Tjenestepensjon i Riksmeklerens forslag i sak 2014-001 mellom Fellesforbundet på den ene side og Norsk Industri på den annen side vedrørende tariffrevisjonen 2014 for Industrioverenskomsten.

Etter tariffoppgjøret drøftet Fellesforbundet og Norsk Industri det videre arbeid med utredningen og kom til at det var nødvendig å engasjere eksterne rådgivere til å bidra i utredningsarbeidet.

Partene rettet forespørsel om utredning av de avtalte problemstillingene til Gabler og Deloitte. Fellesforbundet valgte å benytte Gabler og Norsk Industri Deloitte.

Norsk Industri og Fellesforbundet er enige om at Gabler og Deloitte har overlevert sine utredninger basert på deres egne selvstendige analyser og vurderinger.

Utredningene er bestilt med grunnlag i de premisser som Fellesforbundet og Norsk Industri ble enige om i tariffoppgjøret 2014, og med det basert på lov om innskuddspensjon.

Her er videre lagt til grunn at ordningene hverken medfører krav om balanseføring eller økte pensjonskostnader for bedriftene. Forholdsmessighetsprinsippet i gjeldende pensjonslovgivning skal videreføres.

Utredningene har lagt særlig vekt på å analysere hvordan man kan utvikle innskuddspensjonsordninger som forbedrer ivaretakelse av pensjonsforhold ved jobbskifte, arbeidstakers medbestemmelse over plassering og forvaltning av pensjonsmidler, samt i større grad muliggjøre individuell pensjonssparing for arbeidstaker gjennom yrkeslivet.

Med grunnlag i utredningene og etter drøftelser mellom organisasjonene, foreslår Fellesforbundet og Norsk Industri at arbeidstaker oppretter en personlig pensjonskonto og gis rett til å selv velge leverandør.

Formålet er bl.a. å bedre ivareta pensjonsopptjening ved jobbskifte.

Arbeidsgiveren, basert på bedriftens besluttede innskuddsnivå, betaler inn til arbeidstakerens individuelle pensjonskonto I tillegg foreslår vi at arbeidstaker på individuell basis kan velge å spare resterende differanse mellom tillatte makssatser og arbeidsgiverens innskuddsnivå.

Powered by Labrador CMS