Samfunn

Anette Trettebergstuen (Ap).

Likestillingsmeldingen: 14 tillegg fra opposisjonen, men Stortinget sa nei til et tredje kjønn

Hele 14 tilleggsforslag fra opposisjonen fikk flertall da Stortinget sydde om regjeringens likestillingsmelding torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Men Venstres ønske om å innføre et tredje kjønn ble nedstemt. Kun SV og MDG stemte for.

– Det var som ventet, men jeg er trygg på at det bare er et spørsmål om tid før det blir innført en tredje kjønnskategori også i Norge. Støtten er stor blant yngre representanter fra flere partier, sier Venstres Kjetil Kjenseth til NTB.

– Viktig forslag

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen sier forslaget fra Venstre kom for sent til at partiet hennes kunne kaste seg rundt og stemme ja i denne omgang.

– Men tiden jobber for forslaget, sier Trettebergstuen til NTB.

Forslaget om en tredje kjønnskategori i tillegg til menn og kvinner vekker oppsikt og debatt i sosiale medier og i avisenes kommentarspalter. I Sverige er det kjønnsnøytrale «hen» blitt temmelig utbredt, og en tredje kjønnskategori er også innført i Danmark.

– Det betyr ikke så mye for resten av oss, men er til stor nytte for dem som ikke finner sitt kjønnsuttrykk innenfor kategoriene mann og kvinne. Dette gjelder ikke bare transer, men også en god del heteroseksuelle som veksler kjønnsuttrykk, sier Kjenseth.

Mye nytt

Hele 78 forslag ble votert over da opposisjonen på Stortinget støpte om store deler av regjeringens likestillingsmelding torsdag.

13 forslag fikk flertall med stemmene til regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF, mens forslaget om at regjeringen holder en årlig redegjørelse om likestilling og mangfold ble enstemmig vedtatt av Stortinget.

– Det forteller meg at likestillingsmeldingen var uten tiltak og at opposisjonen nå har gjort jobben regjeringen skulle ha gjort, sier Trettebergstuen.

Mot regjeringspartienes stemmer samlet stortingsflertallet seg torsdag om en lang rekke krav til høyere kvinnerepresentasjon i ledende stillinger. Blant annet skal det nå stilles krav om kvinnelig styreleder i minst 40 prosent av selskapene der staten er inne på eiersiden. Ekstrapoeng til gutter eller jenter som søker på studier med skjev kjønnsbalanse, er blant de øvrige forslagene som ble vedtatt.

– Mer byråkrati

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) sier hun tar til etterretning at «Stortingets flertall ønsker mer byråkrati, strukturer og kvotering».

– Vi i regjeringen er ikke enige i at dette er veien å gå for å løse utfordringen vi har, men vi vil selvsagt følge opp Stortingets vedtak, sa Horne til NTB etter den nær fem timer lange debatten, der statsråden måtte tåle kjeft fra alle hold.

Hun avviser at stortingsmeldingen som hun la fram i fjor høst er uten konkrete tiltak, og sier den inneholder 70 tiltak knyttet til arbeidet mot vold og overgrep, kvinnehelse, oppvekst, arbeidsliv, næring og entreprenørskap.

I debatten ble det også reist forslag om å gi fedre selvstendig rett til foreldrepenger, innføre en tredeling av foreldrepermisjonen, opprette et nytt mannsrolleutvalg og avvikle kontantstøtten. Ingen av disse forslagene fikk flertall.

Fakta om ny likestillingspolitikk

  • Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) la i fjor høst fram likestillingsmeldingen «Likestilling i praksis – like muligheter for kvinner og menn».
  • Meldingen inneholder 70 ulike forslag innenfor en rekke felt.

En samlet opposisjon på Stortinget ber regjeringen innføre flere nye tiltak for å fremme likestilling. Dette er noen av forslagene:

  • Opprette et eget Trepartssamarbeid for økt likestilling med partene i arbeidslivet.
  • Forplikte skoler til å jobbe mot seksuell trakassering ved å ta det inn som et krav i opplæringsloven.
  • Jobbe for at minst 40 prosent av selskapene der staten har eierandel, skal ha kvinnelig styreleder.
  • Styrke det kommunale krisesentertilbudet.
  • Utforme krav om en tidsplan for partene i arbeidslivet for å rette opp lønnsdiskrimineringen mellom kvinner og menn. Gi det foreslåtte Trepartsprogrammet for likestilling i mandat å arbeide med dette.
Powered by Labrador CMS