Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Tilbaketrekking av innvilget utdanningspermisjon

Dagens Perspektivs juristpanel svarer på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har en ansatt som har fått innvilget utdanningspermisjon tilsvarende 40 % stilling, og derfor nå bare jobber 60 % hos oss. Utdanningspermisjon ble innvilget for et halvt år siden og for 3 år. Allerede nå ser vi imidlertid at permisjonen fører til problemer for oss på bemanningssiden. Det er svært vanskelig å finne vikarer med riktig kompetanse som vil ta på seg en så lav stillingsprosent som 40 %. Vi trenger derfor at vedkommende jobber 100 % igjen. Kan vi trekke tilbake innvilgelse av utdanningspermisjon?

HR-assistent

Svar: Nei, det kan dere nok ikke. Riktignok er personaldisponering et saklig hensyn ved innvilgelse av permisjon, men neppe etter at permisjon allerede er godkjent.

Det følger av arbeidsmiljøloven § 12-11 (2) at det ikke kan kreves utdanningspermisjon hvis permisjonen vil være til hinder for arbeidsgivers forsvarlige planlegging av drift og personaldisponeringer. Det er først og fremst på tidspunktet for søknad om permisjon at bestemmelsen får betydning. Tvisteløsningsnemnda har satt som utgangspunkt at det skal mye til for at en innvilget utdanningspermisjon skal kunne trekkes tilbake – og særlig der permisjonen også er påbegynt. Det er ikke nok at arbeidsgiver ser at ting har endret seg slik at søknaden ikke ville blitt innvilget om den hadde blitt behandlet nå. Tilfeller der det likevel kan tenkes at arbeidsgiver kan trekke tilbake innvilget utdanningspermisjon vil være der arbeidstaker har gitt uriktige opplysninger om studiet og fraværet. Det høres ikke ut som dette er tilfelle i deres situasjon. Arbeidstakeren vil nok da ha rett til utdanningspermisjon også for den gjenværende permisjonsperioden, i tråd med det dere tidligere innvilget.

Dere står likevel fritt til å forhøre dere med arbeidstaker om han/hun er villig til for eksempel å utsette utdanningspermisjonen – men en slik løsning beror da på aksept fra arbeidstaker.

SBDL v/ Maria Eek Stefansson

#Spørjuristene

Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

Les alle spørsmål og svar her!

Powered by Labrador CMS