Arbeidsliv

Arbeidsledigheten faller for de fleste yrkesgrupper, og spesielt innen bygg- og anlegg.

Nå ser også Arbeiderpartiet lyspunkt i arbeidsmarkedet

I juli ble det 400 færre helt arbeidsledige i landet, ifølge Nav. Bedringen i arbeidsmarkedet har kommet over hele landet, også i fylkene som ble hardest rammet av nedturen i oljebransjen.

Publisert Sist oppdatert

For åttende måned på rad falt arbeidsledigheten her i landet, viser sesongjusterte tall fra Nav. I juli ble det 400 færre helt arbeidsledige. Bruttoledigheten, som også inkluderer arbeidssøkere som deltar på arbeidsmarkedstiltak, falt med 1.300 personer.

Så langt i år har antallet helt ledige falt med mer enn 7 000 personer, justert for normale sesongvariasjoner.

– Bedringen har kommet over hele landet, også i fylkene som ble hardest rammet av nedturen i oljebransjen, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding fredag formiddag.

Nav-statistikken understøtter dermed resultatene i Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag. Den viser blant annet dalende arbeidsledighet og økende arbeidsdeltakelse.

– Tallene fra SSB tyder på at det langvarige fallet i sysselsettingen er snudd til oppgang. Jeg vil rose arbeidsgiverne for at de skaper jobber og ansetter folk. Regjeringen legger til rette for mer jobbskaping slik at flere av dem som står på utsiden kommer seg i arbeid, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Ifølge Nav har antallet helt ledige falt prosentvis mest i Hedmark, Oppland og Nordland i juli, når tallene justeres for normale sesongvariasjoner.

Ledigheten har også falt for de fleste yrkesgrupper den siste måneden. Størst var nedgangen i antall helt ledige innen industriarbeid og ingeniør- og ikt-fag. Dette var også den sjuende måneden på rad med nedgang i bruttoledigheten for ingeniører og ikt-yrker, etter at den hadde økt siden 2013, ifølge Nav-tallene.

– Det blir flere i jobb og færre arbeidsledige. Vi ser et tydelig bilde av et arbeidsmarked i bedring, sier Anniken Hauglie.

Mange faller helt ut

Men samtidig som regjeringen kan skilte med enkelte etterlengtede gode arbeidsmarkedstall kort tid etter at startskuddet for valgkampen har gått, er opposisjonen mer avventende.

Stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal (Ap) og medlem av arbeids- og sosialkomiteen viser til at størrelsen på den yrkesaktive gruppen blir mindre. Eksempelvis har det på ett år blitt 12.000 færre yrkesaktive menn i befolkningen. SSB-statistikk vise at andelen menn som deltar i arbeidslivet har gått ned i samtlige aldersgrupper – med unntak av de eldste.

!function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script"),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var a=e.createElement("script");a.async=1,a.id=s,a.src=i,d.parentNode.insertBefore(a,d)}}(document,0,"infogram-async","//e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js");

– Alle tegn til lysning på arbeidsmarkedet er kjærkomment i en periode hvor vi har hatt rekordhøy ledighet, sier Bjørdal.

– Samtidig skapes det nesten ikke flere jobber i Norge og andelen som er i arbeid fortsetter å falle. Hovedårsaken til nedgangen i ledighet er i følge SSB at arbeidsstyrken blir mindre, altså at folk trekker seg ut av arbeidsmarkedet, bemerker han.

For mens både Nav og SSB melder om lavere arbeidsledighet blant unge menn, er det i denne gruppen at flest faller helt utenfor yrkeslivet - altså at de ikke lenger er arbeidssøkende.

«Det siste året har ledigheten gått litt ned, men av feil årsaker» skrev LO i et notat om arbeidsmarkedet i torsdag. «Flere har gitt opp å få jobb, slik at de ikke lenger inngår i ledighetsstatistikken. Mest bekymringsfullt er situasjonen for de unge», slår de fast.

– Situasjonen på arbeidsmarkedet gir grunn til bekymring. Ledigheten er fortsatt høy. Grunnen til at ledigheten har falt litt er ikke at det blir skapt flere jobber, men at flere trekker seg ut av arbeidsmarkedet. Det er enda mer bekymringsfullt enn at ledigheten faller i seg selv, sier sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), gjengitt av Fri Fagbevegelse.

– Det har vært noen tegn til bedring i arbeidsmarkedet. Det som er bekymringsfullt er at langtidsledigheten øker og at ungdom trekker seg ut av arbeidsmarkedet. Om vi ser på bedriftssiden av økonomien, gir det samme bilde. Det er noen små tegn til bedring, men ikke noe som er kraftig nok til å gjøre noe med lavkonjunkturen vi er inne i, sier han til byrået.

Arbeidsminister Hauglie deler bekymringen.

– Å gå ledig lenge er alvorlig for den enkelte og for samfunnet. Vi må unngå at arbeidsledige ender utenfor arbeidslivet selv etter at tidene er blitt bedre. Derfor har regjeringen også satt inn viktige målrettede tiltak for langtidsledige og de unge som er mest sårbare når det er tøffe tak på arbeidsmarkedet, sier statsråden.

Powered by Labrador CMS