Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Hvilke overgangsregler gjelder for midlertidige ansatte i staten?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er personalansvarlig i en etat i staten. Vi har mange midlertidige ansatte, som snart har vært midlertidig ansatt i 3 år. Vi ønsker å fornye kontraktene til flere av disse, men har ikke mulighet til å tilby alle fast stilling. Jeg har hørt det er kommet en ny 3-års regel for midlertidige ansatte. Hvordan kan vi unngå å måtte ansette disse fast?

Personalansvarlig

Svar: Etter den nye statsansatteloven vil de som har vært midlertidig ansatt sammenhengende på grunn av at arbeidet var av midlertidig karakter, et vikariat eller midlertidig på grunn av et uforutsett behov, ha krav på fast ansettelse når det er gått mer enn 3 år. Det er gitt egne overgangsregler for dette.

Det følger av overgangsreglene at den nye 3-års regelen virker for ansettelser inngått etter 1.juli. Det innebærer at personer som får ny kontrakt etter 1. juli vil få fast ansettelse når vedkommende til sammen har vært midlertidig ansatt i 3 år på et av de her nevnte grunnlagene. De nye reglene gjelder for arbeidskontrakter inngått etter 1. juli 2017, slik at likevel midlertidige kontrakter inngått før dette vil telle med i beregningen.

Dersom dere har ansatte som ikke er gått over 3 år nå, og dere ikke ønsker å ansette de fast, må dere passe på å ikke forlenge vikariatet etter 1. juli til at ansettelsen totalt blir over 3 år.

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS