Arbeidsliv

Hvilke typer opplysninger kan jeg innhente fra aktuelle søkere i en rekrutteringsprosess?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har nettopp blitt personalansvarlig i en større IT-bedrift. Jeg skal nå gjennom min første rekrutteringsprosess. Hvilke typer opplysninger kan jeg innhente fra aktuelle søkere? Bedriften har slitt med høyt sykefravær og jeg er særlig interessert i å vite om de aktuelle kandidater har vært mye syk.

Nysgjerrig

Svar: Utgangspunktet er at dere som arbeidsgiver står nokså fritt i hvilke opplysninger dere kan innhente. Fra dette utgangspunktet følger det flere konkrete unntak. Hvilke opplysninger arbeidsgiver kan innhente i en rekrutteringsprosess er begrenset i arbeidsmiljøloven, diskrimineringslovgivningen og personopplysningsloven med tilhørende forskrift. Blant annet er innhenting av opplysninger om politisk tilhørighet og helseopplysninger unntatt hvis ikke slike opplysninger er nødvendig for å utføre de arbeidsoppgavene som knytter seg til stillingen. Begrepet helseopplysninger omfatter også innhenting av opplysninger om tidligere sykefravær. I en IT-bedrift vil det trolig ikke være nødvendig å innhente helseopplysninger for at vedkommende skal kunne utføre arbeidsoppgavene sine, men dette vil bero på en konkret vurdering av stillingen og arbeidsoppgavene.

Andre viktige forbud arbeidsgiver bør være oppmerksom på er forbudet mot å innhente kredittopplysninger og opplysninger om seksuelle preferanser, vandel eller familieplanlegging.

Forbudene mot å innhente opplysninger henger nært sammen med diskriminerings-lovgivningen, og bygger på en presumpsjon om at hvis opplysningene er innhentet vil arbeidsgiver vektlegge dem. Kommer arbeidsgiver i fare for å få opplysningene nevnt over uten å ha innhentet dem, er det viktig at opplysningene ikke vektlegges.

SBDL v/trainee Katja M. Boye og advokat Marianne Gjerstad

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS