Arbeidsliv

Mange har vært innom et Nav-kontor og registrert seg som helt arbeidsledige de seneste årene. Illustrasjonsfoto.

Over en halv million nordmenn har vært arbeidsledige de seneste tre årene

I løpet av fjoråret registrerte Nav det høyeste antallet helt arbeidsledige siden 2005.

Publisert Sist oppdatert

Til sammen 311.800 personer var registrert som helt ledige hos NAV på ett eller annet tidspunkt i løpet av fjoråret. Dette er 9.000 flere enn i 2015, og tilsvarer 11 prosent av arbeidsstyrken.

Ikke siden 2005 har antallet som har vært registrert helt arbeidsledige i løpet av ett enkelt år vært så høyt.

– At flere opplever perioder som arbeidsledig gjenspeiler at fjoråret var et tøft år på arbeidsmarkedet for mange, særlig i yrker tilknyttet oljeindustrien. På den annen side viser også tallene at mange kommer raskt i jobb igjen og kun er ledige i en kort periode, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng.

Oljesmellen har satt tydelige spor i det norske arbeidsmarkedet, og blant arbeidstakere landet rundt.

I løpet av de siste tre årene har hele 568.000 personer i Norge vært registrert som helt ledige hos Nav. Det tilsvarer omtrent hver femte person i den norske arbeidsstyrken.

Lavere arbeidsdeltakelse

Og mens mange kommer seg fort ut i arbeid igjen, slik Nav-direktør Vågeng antyder, viser ferske AKU-tall fra SSB at mange også faller helt ut av arbeidsmarkedet. De seneste årene har arbeidsdeltakelsen svekket seg markert, og 33.000 personer har trukket seg ut av arbeidsmarkedet.

Dette har blant annet ført til et kunstig positivt bilde av utviklingen i det norske arbeidsmarkedet.

Over en tiårsperiode viser historiske Nav-tall at godt over 1,1 millioner nordmenn, eller 41 prosent av dagens arbeidsstyrke, har vært registrert som helt arbeidsledig hos Nav.

Positive tegn

De seneste månedene har imidlertid Nav rapportert om flere og flere positive tall fra arbeidsmarkedet.

Blant annet har norske arbeidsgivere så godt som sluttet å sende ut oppsigelsesvarsel, men velger i stedet permitteringsvarsel. Det tyder på at arbeidsgivere ser positivt på den kommende tiden, mener eksperter.

De siste tre månedene har det vært nedgang i antall helt ledige, og det har også blitt færre ledige i vestlandsfylkene, som har opplevd stor økning i ledigheten de siste årene.

NAVs siste arbeidsmarkedsprognose tilsier også at «vi i år vil gå inn i en moderat oppgangskonjunktur, som vil bli fulgt av en noe sterkere vekst i 2018,» skriver Nav i en pressemelding.

Mens 84.000 personer var registrert som helt ledige i snitt i fjor, anslår NAV at det vil være 79.000 i år og 76 000 neste år.

Blant ekspertene som velger å vektlegge disse tallene, er Nordeas sjeføkonom Erik Johannes Bruce:

– Veksten i sysselsetting er forsiktig på vei opp og sånn noenlunde i takt med tilbudet slik at ledigheten er lite endret. Vi tror det blir bildet framover og har vi rett har det gått over all forventning med norsk arbeidsmarked gitt oljeprisfallet, skriver han i meglerhusets morgenrapport onsdag.

Powered by Labrador CMS