Arbeidsliv

Rett til ammefri

Er det riktig at jeg har rett til en times ubetalt fri hver dag for å amme, men at denne timen ikke kan være på slutten av arbeidsdagen?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har nettopp kommet tilbake i 100% stilling etter å ha vært borte i en lenger periode i fødsels- og foreldrepermisjon. Arbeidsgiver sier jeg har rett til en times ubetalt fri hver dag for å amme, og at denne timen ikke kan være på slutten av arbeidsdagen. Bedriften jeg jobber i har ikke tariffavtale. Er dette riktig?

– Mor

Svar: Arbeidsgiver har i dette tilfellet bare delvis feil. I barnets første leveår har arbeidstaker rett på inntil 1 times betalt ammefri hver dag. Etter et år har arbeidstaker rett til opptil en times ammefri hver dag uten lønn. Hvis det ikke er avtalt noe annet med arbeidsgiver har du ikke rett på lønn i denne perioden. Retten til ubetalt ammefri gjelder så lenge du fortsatt ammer. Arbeidsgiver tar altså feil ved å si at du ikke får lønn for de timene du ammer i barnets første leveår.

Videre kan du etter loven ta ut inntil en time ammefri hver dag. Denne timen kan tas ut som minst en halv time to ganger om dagen eller som redusert arbeidstid med inntil en time per dag. Når denne timen skal være, er ikke nærmere regulert i loven. Arbeidsgiver har en tilretteleggingsplikt og må derfor ha en god begrunnelse for at arbeidstaker ikke skal kunne ta fri for å amme på slutten av arbeidsdagen.

– SBDL v/trainee Katja M. Boyeog advokat Marianne Gjerstad

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS