Arbeidsliv

Tilkallingsvikar

Hvor lenge kan vi ansette på tilkalling?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har hatt en ansatt hos oss som har vært tilsatt på tilkalling i over et år. Hun har jobbet på ulike avdelinger, og tatt vakter ved sykefravær og liknende. Hun ønsker fast ansettelse, men vi har ingen ledige stillinger å tilby henne. Hvor lenge kan vi ha vedkommende ansatt som tilkallingsvikar før vi må tilby fast stilling?

Personalsjef i kommune

Svar: Å ansette arbeidstakere «på tilkalling», «etter behov» eller liknende, er en relativt vanlig tilsettingsform som mange bruker. Tilkallingskontrakter har ingen egen juridisk definisjon i lovverket. Det kan ses på som en form for fast ansettelse, der det inngås avtaler om vakter løpende med den ansatte. Utgangspunktet er at arbeidstaker skal ansettes fast, med mindre vilkårene for midlertidig ansettelse er oppfylt.

Rettslig sett er adgangen til denne formen for ansettelse ikke helt avklart. Det kan derfor være en risiko forbundet med bruk av tilkallingsavtaler, særlig hvis dere bruker det til å dekke opp et stort arbeidskraftbehov i bedriften, eller bruker en person på tilkalling i en slik grad at vedkommende har arbeidstid tilsvarende en fulltidsstilling. Det finnes flere saker fra domstolene der retten har kommet frem til at arbeidsgivers bruk av ansettelse på tilkalling var en omgåelse av arbeidsmiljølovens regler om midlertidig ansettelse. Det dere trygt kan bruke tilkallingskontrakter til er å dekke et midlertidige behov dere har for ekstra arbeidskraft, for eksempel ved store oppdrag eller ved ferieavvikling. Dersom personen dere har ansatt dekker opp for sykefravær for en eller flere ansatte, kan dere ansette vedkommende i et vikariat. Et vikariat må ikke være for kun én person, men kan også være for flere personer. Dersom dere har et visst varig behov for ekstra arbeidskraft kan dere også ansette vedkommende i en deltidsstilling. Vær imidlertid oppmerksom på at deltidsansatte kan ha rett til utvidet stillingen tilsvarende faktisk arbeidstid.

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS