Arbeidsliv

Norge er attraktivt for arbeidslivets talenter.

Norge rykker opp på arbeidskraft-rangering

Norge er rangert som tredje beste land av 68 til å utvikle, tiltrekke seg og holde på talenter.

Publisert

Den internasjonale handelshøyskolen IMD i Lausanne, Sveits lager hvert år en analyse av kvaliteten på den internasjonale arbeidsstokken. IMD World Talent Ranking 2018 måler i hvilken grad landene utvikler, tiltrekker seg og holder på talenter slik at de kan opprettholde tilfanget som næringslivet trenger til verdiskaping på lang sikt.

Norge har i år rykket oppover og ligger nå på tredjeplass – en ganske bra bedring i forhold til 7.-plassen fra 2017.

Vurderingen baseres på tre faktorer: Investering og utvikling, attraktivitet og beredskap. Disse faktorene omfatter indikatorer som måler hvilke ressurser som investeres i å utvikle lokalt talent, i hvilken grad et land tiltrekker seg og beholder talent og kvaliteten på kompetansen som er tilgjengelig i de ulike landene.

Det er svar på IMDs undersøkelse blant 6000 næringslivsledere fra 63 land som benyttes til å utarbeide rangeringen.

Norge løfter seg på alle områder

Norge presterer bedre på alle faktorer og ligger på henholdsvis 3., 12. og 10. plass når det gjelder investeringsklima og utvikling, hvor attraktivt landet er for talenter og hvor beredt samfunnet er for å ta i mot talenter, heter det i rapporten fra IMD. Når det gjelder attraktivitet går de fleste nordiske landene for å ha høy livskvalitet og lykkes godt i å tiltrekke seg og holde på talenter. Men høye levekostnader og høy personbeskatning kan være til hinder for at Norge klarer å styrke talentposisjonen sin ytterligere, skriver IMD.

Når det gjelder beredskap får Norge toppkarakter for tilgjengelig finanskompetanse og faglært arbeidskraft generelt.

Det er verd å merke seg at indikatoren som viser tilgjengeligheten av seniorledere med internasjonalerfaring er et av de svakeste punktene for Norge, viser analysen. På denne indikatoren havner Norge helt nede på en 34.-plass.

 

Vest-Europa dominerer topp 10.

Foto investeringer iDet lønner seg å investere utdanning og livskvalitet, sier Arturo Bris, direktør for IMD World Competitiveness Center. Det tiltrekker seg talent.

Først i denne rangeringen av tilgang på talenter ligger Sveits og Danmark, som har en klar ledelse for femte år på rad. Bak Norge ligger Østerrike (4), Nederland (5) og Canada (6). Så kommer Finland, Sverige, Luxembourg og Tyskland.

Nederst finner vi Den slovakiske republikk Mexico (61), Mongolia (62) og Venezuela (63).

– I år er det hovedsakelig europeiske, middels store økonomier som lykkes best i konkurransen om talentene. Felles for disse landene er store investeringer i utdanning og livskvalitet, sier Arturo Bris, direktør for IMD World Competitiveness Center.

– Siden 2014 har talentrangeringen vurdert hvordan de 63 økonomiene vi studerer, utvikler seg, tiltrekker seg og holder på medarbeidere med høy kompetanse. Å kultivere en kyndig og utdannet arbeidsstokk er avgjørende for å styrke konkurransedyktigheten og oppnå langsiktig vekst, særlig i dagens dynamiske landskap der kunstig intelligens, robotikk og andre nye teknologier kontinuerlig redefinerer hvilke utfordringer myndighetene, næringslivet og samfunnet generelt må håndtere i fremtiden, sier Arturo Bris, direktør for IMD World Competitiveness Center.

Rangeringen i sin helhet er tilgjengelig her.

Powered by Labrador CMS