Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Skriftlig advarsel fra arbeidsgiver – hva gjør jeg nå?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: For ikke lenge siden var jeg involvert i en uenighet på min arbeidsplass. Konflikten oppsto i forbindelse med en faglig problemstilling som en kollega og jeg er dypt engasjert i.

Ettersom vi har ganske forskjellige syn på saken ble diskusjonene etter hvert ganske opphetede, og vi slang noen ufine kommentarer til hverandre.

Dette skulle vi naturligvis unngått, og var uprofesjonelt av oss. Vi har imidlertid ikke hatt noe problem med hverandre i etterkant.

Likevel mottok jeg nylig en skriftlig advarsel for opptrinnet. Antageligvis har noen fått med seg situasjonen og meldt dette inn til ledelsen. Jeg har foreløpig ikke foretatt meg noe, og jeg lurer derfor på hva jeg kan gjøre med denne advarselen.

Svar: En skriftlig advarsel skiller seg fra en muntlig irettesettelse eller en muntlig beskjed om å endre adferd, og er en sterk reaksjon fra arbeidsgiver. Advarsel er en formell irettesettelse, og vil typisk lagres i arbeidstakers personalmappe for ettertiden. Det er derfor forståelig at det kan oppleves som en streng reaksjon på en situasjon man ikke opplevde som spesielt alvorlig.

Det naturlige første steget vil være å åpne en dialog med din arbeidsgiver. Du kan med fordel be om et møte for nærmere avklaring. Dere er selv nærmest til å vurdere om du bør avholde møtet med arbeidsgiveren din alene, eller om den involverte kollegaen også bør delta.

I møtet må du presentere ditt syn på situasjonen på en saklig måte, og du må forklare hvorfor du mener en advarsel ikke var en berettiget reaksjon. Det er slettes ikke umulig at et slikt møte kan klare opp situasjonen og føre til en løsning hvor advarselen trekkes tilbake.

Det er likevel ikke uvanlig at arbeidsgiver har et avvikende syn på situasjonen, og følgelig ikke ønsker å trekke tilbake advarselen. Et mulig neste steg kan da være å levere et brev til din arbeidsgiver. I brevet kan du igjen redegjøre for ditt syn på saken og forklare hvorfor du mener det ikke er grunnlag for en så streng reaksjon.

Du kan videre be om at brevet lagres sammen med advarselen i arbeidsgivers systemer. På denne måten sørger du for at ditt avvikende syn på situasjonen også er dokumentert, og kan hentes frem ved behov. Dersom du velger å levere et slikt brev er det veldig viktig at du forholder deg saklig og begrunner dine syn på en objektiv og forstandig måte, ellers kan innsigelsene miste mye av sin verdi.

Dersom du mener det er nødvendig med mer drastiske grep, er det mulig å bestride advarselen fra arbeidsgiveren din rettslig i domstolen. Det finnes rettspraksis som åpner for å angripe en advarsel i domstolene, og i helt spesielle situasjoner kan dette være nødvendig.

Dette kan imidlertid bli en relativt omfattende og kostbar prosess, og anbefales derfor ikke for mer alminnelige tilfeller. Vårt beste råd vil derfor være å sørge for god dialog med din arbeidsgiver, samt å holde konfliktnivået så lavt som mulig. Erfaringsmessig blir det ikke enklere å finne en løsning på sitasjonen dersom konflikten eskalerer, snarere tvert imot.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS