Ledelse

Når én person ødelegger for hele teamet

Publisert Sist oppdatert

I fruktverdenen heter det at ett eneste råttent eple er nok til å ødelegge alle eplene i kassen.

I arbeidslivet kan én eneste person ødelegge prestasjonene til et helt team.

Det er mange bakenforliggende faktorer som avgjør hvor bra eller dårlig et team kommer til å prestere. De skal komme godt overens med hverandre, de skal ikke være for like, men ikke alt for ulike heller. De skal ha komplementerende ferdigheter, ha klare roller, et tydelig mål, noen normer.

Men selv når alt dette er på plass, selv når alt ligger til rette for at prestasjonene skal blomstre, så er det lite som hjelper hvis det finnes en muldvarp i teamet, skriver Ronald Riggio, professor i ledelse og organisasjonspsykologi, i et innlegg hos Psychology Today.

Dette er de fem måtene en destruktiv medarbeider kan ødelegge for hele teamet:

Mobbing

Mobbing, erting, negative kommentarer eller andre former for «hakking» er åpenbart destruktivt for et team. Det er heller ikke alltid så enkelt å håndtere. Andre teammedlemmer prøver kanskje å unngå å bli involvert i frykt for å bli mobbet selv. I verste fall blir noen kolleger med på det. Hvis det går så langt at mobberen blir sjefen, så sliter teamet. Slike problemer må tas tak i tidlig.

Gjennomtrekk

En destruktiv medarbeider kan potensielt skape et ulevelig arbeidsmiljø for de øvrige teammedlemmene. Det kan gjøre at de begynner å se seg rundt etter andre steder, med et arbeidsmiljø hvor de kan trives. Hvis problemet med en destruktiv ansatt får pågå, kan organisasjonen miste mange av sine mest kompetente ansatte.

Klikk-danning

Når man har med en kontroversiell skikkelse å gjøre er det lett at det danner seg polariserte klikker. Noen er med og noen er mot. Går det for langt kan det ende i et strengt «oss mot dem»-scenario der hele arbeidsplassen blir en krigssone, skriver Riggio.

Produktivitetsdropp

Hvis teamet blir infisert av negativitet er det mye annet enn bare trivsel som forsvinner. Det dårlige arbeidsmiljøet sprer seg over i motivasjonen, engasjementet og produktiviteten.

Avsky

Hvis en destruktiv medarbeider får lov til å holde på uten at ledelsen gjør noe som helst, kan arbeidsmiljøet virkelig surne. De ansatte som føler seg utsatt føler sannsynligvis på at trøbbelmakeren «slipper unna», og de kan da utvikle sterke negative følelser mot personen, som hat eller avsky.

Riggio oppfordrer ledelsen til å ta tak i slike ansatte tidlig, før problemet vokser seg for stort. Be ansatte varsle fra om slike situasjoner skulle oppstå, og konfronter den destruktive medarbeideren, også om han eller hun er en viktig brikke i teamet og en høyt presterende ansatt.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS