Nyskaping

Espen Einn, CEO og medgründer av fin Tech-selskapet Payr.

Vil snu investortrenden i Norge med flere «unicorns»

Seriegründer Espen Einn tror flere suksesshistorier fra fintech-selskaper vil gjøre norske investorer mer villige til å investere i oppstartsbedrifter.

Publisert Sist oppdatert

I fjor sommer lanserte Espen Einn fintech-selskapet Payr i Norge. Det er en markedsplass for å betale regninger som sammenligner tjenesteavtaler automatisk.

I appen har det blitt betalt regninger for nesten 200 millioner kroner og 70.000 har lastet ned tjenesten. Det vil si at mange har tatt i bruk Payr som sin regningsbetalingsapp og sluttet å bruke nettbanken.

Tidligere har Einn bygget opp fem teknologibedrifter i USA, Australia, New Zealand og Norge. Denne uken snakket han om hvordan man bygger opp en vellykket oppstartsbedrift ved å ta i bruk finansteknologi, under et Econa-arrangement i Oslo.

– Det er ikke mangel på penger i Norge. Vi er et rikt land, men vi har en industriinvesteringsstrategi som har satset stort innenfor olje, fiskeri og energi. Hvis du som gründer da kommer og spør om 10 millioner kroner, blir det for lite. De gidder ikke bry seg om det, sier han.

Det andre hinderet for å skaffe investorer i oppstartsmiljøet, mener han er eiendomsinvesteringer. Slike investeringer har vært veldig fruktbare og gitt god avkastning over veldig lang tid.

– Da kan man spørre seg hva vitsen er med å investere i et høyrisiko oppstartsselskap som du ikke aner hvordan det vil gå med når du er ganske sikker på avkastningen på eiendomsfronten.

Løsningen

Det er ikke veldig vanskelig for oppstartsbedrifter å starte opp i Norge, men det å finne finansiering til å gå fra ide til å få et produkt i markedet, er ganske vanskelig, mener Einn. Han tror nøkkelen til å snu investortrenden i Norge er å satse mer på Innovasjon Norge.

I Norge er det støtteordninger, som for eksempel Innovasjon Norge, hvor man kan få opp til 600.000 til 700.000 kroner til å gjennomføre markedsundersøkelser og etablere seg.

– Det kanskje man må gjøre for å få et produkt ut på markedet er å gjøre solid markedsføring og det koster penger. Jo flere «unicorns» vi får hvor investorer har fått inn tidlig og fått høy avkastning, jo flere vil ønske å investere i fintech-startups.

En såkalt «unicorn» er en oppstartsbedrift som er verdsatt til én milliard dollar.

– I det norske kapitalmiljøet er det et gap mellom investorer som gir mellom et par hundretusen og opp til én million kroner, de som investerer 10 millioner kroner og de man kan hente 40 til 50 millioner kroner av, sier Einn.

I den tidlige startup-fasen må man da enten se seg om etter europeiske investorer eller gå til industrielle investorer som allerede er inne i markedet.

– Europeiske investorer er ikke veldig interessert i lille Norge. Men i finanssektoren i Norge begynner det å bli lettere å finne venture capital fond startet av banker som er villig til å ta risikoer, sier han.

Sikkerhetsnettet Nav

Da Einn tok valget med å flytte tilbake til Norge for å starte fintech-selskapet Payir brukte teamet hans mye tid ute på gatene i Norge for å teste ut produktet.

– Veldig mye tid gikk ut på å finne det rette teamet og personer som tør å ta den risikoen hvor de ikke har lønn og det er uvisst hvor lenge vi kan holde det gående. Dette er spesielt utfordrende i Norge.

Han forklarer at dette er mye enklere i USA hvor man ikke har det sikkerhetsnettet som man har i Norge. Der er man nødt til å starte opp i garasjen og ta opp mye kredittkortgjeld for å ha en sjanse til å lykkes.

– I Norge har man et sikkerhetsnett som heter Nav eller studier som gjør at vi ikke tar risikoen eller satser på noe over lengre tid.

Likevel mener Einn at startupbransjen i Norge nå i endring og ting begynner å skje. Mange banker er for eksempel i gang med investorfond for startups.

Powered by Labrador CMS