Samfunn

Regjeringen og statsminister Erna Solberg står fast ved ambisjonene om videreutdanning av lærere. Her sammen med Høyres ordførerkandidat i Oslo Saida Begum på skolebesøk. Til venstre lærer Rebecca Thomassen.

Ambisjonene ligger fast

Regjeringen kan komme til å justere inn­retningen noe, men ambisjonene om at alle lærere skal gjennom videreutdanning ligger fast.

Publisert Sist oppdatert

Det sierstatssekretær Julie Midtgarden Remen (H), når Dagens Perspektiv spør om status for den storsatsingen på videreutdanning av lærere.

Videreutdanning av lærere er saken hvor Erna Solberg og Høyre ikke kan rikkes. Saken har fått så stor prestisje for Høyre at det ikke finnes rom for forhandlinger – ikke for bompenger engang, sies det.

Regjeringen har hittil brukt 8 milliarder kroner på å videreutdanne lærere. Men prosjektet går tregt. Takten i videreutdanning må opp dersom alle lærere skal oppfylle kompetansekravet innen 2025.

34.000 fått tilbud

Foto Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Julie Midtgarden Remen. (Jan Richard Kjelstrup)

– Hvordan skal dere klare å nå målet for kompetanse og videreutdanning innen 2025, hvis det er 25.000 lærere som fortsatt «står igjen»?

– Flest mulig elever skal møte lærere med fordypning i fagene de underviser i. Derfor har vi gitt rundt 34 000 lærere tilbud om videreutdanning de siste 6 årene. Antall lærere med tilstrekkelig kompetanse i norsk, matematikk og engelsk øker, men fortsatt er det for mange som ikke oppfyller kravene for undervisning i disse fagene, sier sierstatssekretær Julie Midtgarden Remen i Kunnskapsdepartementet.

– Vi vurderer fortløpende om det er nødvendig å sette inn nye tiltak for å nå målene innen 2025. Denne uken fikk vi en rapport fra SSB som vi har bestilt, som kartlegger grunnskolelæreres kompetanse. Den skal blant annet hjelpe oss å vurdere om det er de lærerne som trenger det mest, som får tilbud om videreutdanning.

Lærermangel?

– Hva sier dere til Utdanningsforbundets bekymring om at lærere vil velge å gå av med AFP og mange steder bli erstattet av yngre og mindre kompetente lærere?

– Vi trenger disse lærerne i skolen, og ønsker at de skal stå lengst mulig i jobb. Vi vil se på hvordan vi kan legge best mulig til rette for at eldre lærere ønsker å bli i jobben. Vi trenger alle lærerne i skolen, både yngre og eldre.

– Det er ifølge KD selv bruk 8 milliarder på videreutdanning av lærere siden 2014. Det gjenstår ca 25.000 lærere. Sluttsummen kan bli forholdsvis høy. Kan det bli aktuelt å nedjustere ambisjonene dersom det blir for dyrt og tar for lang tid å komme i mål?

– Vi vil ikke nedjustere ambisjonene for norsk skole, og i perioden fram mot 2025 kommer vi til å fortsette å holde trykket oppe på videreutdanning, sier statssektretæren, og legger til:

– Vi vil vurdere om det er hensiktsmessig å gjøre noen justeringer, slik at vi sikrer at det er de lærerne som trenger det mest som får videreutdanning, og at lærere som allerede har tilstrekkelig kompetanse ikke går foran disse i køen.

Powered by Labrador CMS