Ledelse

Bøndene kan få milliardskattesmell

Finanspolitikere i Høyre, Frp, Venstre og Krf ber nå regjeringen om en avklaring på om bøndene får svi hvis arveavgiften fjernes.

Publisert Sist oppdatert

Norges Bondelag regner med at norske bønder vil få en skattesmell på samlet en milliard kroner per år, dersom regjeringens forslag om fjerning av arveavgiften blir vedtatt. Det skriver Nationen.

Begrensninger på avskriving av skatten skal være årsaken til at skattesmellen slår inn.

Nyheten har fått finanspolitikere i regjeringspartiene samt Venstre og Krf til å be om en utredning.

– Vi utreder dette nå. Dette gjelder ikke bare bønder, men også andre. Virkningen kommer først når du selger, selvsagt. Men vi ser at dette er et poeng, vi hører hva bøndene sier, og vi vil se på det, sier Svein Flåtten (H) til avisen.

Regjeringens budsjettforslag innebærer at driftsbygninger bare kan skrives opp til 75 prosent av markedsverdien, mens maskiner, buskap og varelager ikke kan skrives opp i det hele tatt.

Generalsekretær Per Skorge har omtalt skatteskjerpingen som et «vanvittig stort beløp». Tirsdag sa han til Nationen at skattesmellen må skyldes et arbeidsuhell fra regjeringens side.

Skattekonsekvenser for enkeltpersonforetak

Ifølge Bedriftsforbundet får fjerningen av arveavgiften skattekonsekvenser for 220.000 enkeltpersonforetak. Bedriftsforbundet frykter for familiebedriftene og ber regjeringen nå om å snu.

– Vi var glade for forslaget om å fjerne arveavgiften, men det er lagt inn en snubletråd for enkeltpersonforetak. Hvis forslaget blir stående, risikerer vi at mange familiebedrifter går over ende. Det blir tyngre å gjennomføre generasjonsskifter og i verste fall kan verdier gå tapt og bedrifter bli lagt ned, sier administrerende direktør Lars Erik Sletner i Bedriftsforbundet til avisen.

Powered by Labrador CMS