Ledelse

Hun skal lede ­endringene i politiet

Politiet og måten politiet ledes på, skal endres. Den nye HR-direktøren i politiet, Karin Aslaksen, har fått hovedansvaret for å gjennomføre forandringene.

Publisert Sist oppdatert

Hun er inne i sin femte uke som HR-direktør og medlem av den nye toppledergruppen til politidirektør Odd Reidar Humlegård, men har ingen politiuniform. Karin Aslaksen kommer da heller ikke fra politiet. Hun kommer fra næringslivet, hadde sin forrige jobb i toppledelsen i Orkla og stiller i sivil. Skrittene hennes er raske. Timeplanen er tett.

Bakteppet for denne lederstillingen er 22. juli, den påfølgende Gjørv-rapporten og nå sist Politianalysen, som beskriver betydelige svakheter i struktur, organisering og ledelse i politiet. Politikerne har ikke sagt sitt om analysen, men alt tyder på at politiet står foran sin største forandring etter krigen.

Som direktør for human resources (HR), gikk Karin Aslaksen den 1. oktober inn i en nyopprettet lederrolle som gir henne hovedansvaret for de menneskelige ressursene i politiet. Herunder endringsprosesser og lederutvikling.

Skal lære politiet å kjenne

– Hvordan begynner man på en slik lederoppgave?

– Ja, det kan du si. Først møtte jeg alle i min avdeling, HR-avdelingen. Deretter laget jeg meg en reiserute til særorganer og distrikter. Hensikten er å så fort som mulig danne meg et bilde og en forståelse av hverdagen i politiet.

Aslaksen har blant annet besøkt Troms politidistrikt.

– I Tromsø var det to–tre kuldegrader, sol og snø. Helt nydelig!

Smilet blir bredere. Karin Aslaksen er et friluftsmenneske og vet å sette pris på en strøken vinterdag. Hun var imidlertid i nord for å se på mer enn snø og vakker natur.

– Troms har tre ulike måter å organisere politivirksomhet på, og er på mange måter et lite speilbilde av norsk politi, sier politiets nye HR-direktør, vel vitende om at det er dette det skal handle om framover. Hvordan skal politiet jobbe? Hvor skal endringene komme? Hvor mange politidistrikt vil det bli?

– Frykter politifolkene du møter de endringene som skal komme?

– Jeg opplever ikke at det er noen frykt. De jeg har møtt støtter tanken om langsiktighet, et robust politi og lik kvalitet på politiarbeid uavhengig av om du befinner deg i Agder eller i Troms. Det de er nysgjerrige og litt utålmodige på, er veien fram. Hvordan tenker vi konkret at dette skal skje.


Dette er et utdrag av en sak fra ukens utgave av Ukeavisen Ledelse.

For å lese hele saken kan du registrere deg som bruker av e-avisen. Alle nye lesere kan lese uforpliktende i 5 dager. Vil man tegne et abonnement etter det er prisen for ett år 1500,- eks. mva. (200,- eks. mva. om man allerede er abonnent på papiravisen).

Powered by Labrador CMS