Ledelse

3 former for makt

Ulike typer makt som hører moderne ledelse til.

Publisert Sist oppdatert

Makt er mer enn formell, hard makt. Den kommer i mange, og til dels lite synlige former. Morten Fogsgaard og Claus Elmholdt fra Aalborg Universitet skriver i et innlegg hos lederweb.dk om tre former for makt de mener ledere bør tilstrebe å balansere, som kan være til ettertanke:

  • Strukturell makt
    Den som har strukturell makt har makt basert på formelle strukturer som sikrer at bestemte posisjoner har makt over andre. Dette er makt som er forbeholdt de få, på bekostning av de mange. Styret, lederen, mellomledere etc vil ha ulik grad av makt, alt etter hvor i organisasjonen de befinner seg.
  • Personlig makt
    Dette handler om å utøve makt gjennom personlige egenskaper og ressurser. I denne forståelsen av makt er det ikke formelle rammer som bestemmer personens handlinger. Makt kan være relatert til en bestemt type kompetanse, erfaringer, personlige anlegg, personlig bakgrunn etc.
  • Diskursiv makt
    Diskursiv makt er en bred tilnærming til makt som blant annet handler om at makt er noe som virker gjennom språket og de kontekstene vi inngår i. Det kan eksempelvis være språkpraksisen i bedriften som avgjør hva det er legitimt å snakke om. Et annet sentralt punkt ved denne maktformen er at makten sees på som relasjonell. Med andre ord: Det er ikke så enkelt at det er noen få som dominerer de mange. Her er filosofien at makten virker gjennom oss alle, og den hele tiden skaper oss på bestemte måter. Makten har er etter dette synet noe som ingen har bevisst kontroll over. Vi er alle både «ofre» og medskapere.
Powered by Labrador CMS