Arbeidsliv

– Kvinner kan takke seg selv

Kvinner som ikke får de samme høye bonusene eller personlige tilleggene som menn, har selv skylden, mener flere ledende kvinner. Statistikk viser at kvinner likevel haler innpå mennene lønnsmessig.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Dagsavisen er hovedproblemet at kvinnene ikke oppfører seg på samme måte som menn, mener de:

– Jeg tror Gerd-Liv Valla har et poeng når hun mener at større rom for å forhandle om personlige bonuser vil favorisere menn. Gutta er nok tøffere når det kommer til forhandlinger om både lønn og bonuser, sier Gro Møllerstad, daglig leder i selskapet Hodejegerne AS til Dagsavisen.

Det er mangelen på grådighet blant kvinner som kan forklare kvinners manglende krav om gunstigere fordeler.

– Kvinner liker ikke følelsen av å være grådige. Det blir sett på som en veldig ufeminin og dårlig egenskap, sier Møllerstad til avisen.

Bakgrunnen for Møllerstads uttalelser er Gerd-Liv Vallas nylige frontalangrep på bruken av bonuser og personlige tillegg, og den økende tendensen til lokal fastsettelse av lønninger. Hun mener disse ordningene er kvinnefientlige og hindrer likelønn, fordi det i stor grad er menn som nyter godt av dem.

Menn karer til seg

Tidligere hodejeger Elin Ørjasæter gir Valla rett, og mener at menn både er flinkere til å forhandle og at de er tøffere.

– Innenfor de yrkene der det er et veldig stort element av personlig lønn, og der man ofte forhandler egen lønn, opplevde jeg da jeg var hodejeger at menn generelt var mye hardere på ballen. Det er en merkbar forskjell på måten kvinner og menn forhandler lønn på. Kvinner har mye vanskeligere for å forhandle egen lønn, sier Ørjasæter til Dagsavisen.

Også stortingsrepresentant for Høyre, Heidi Nordby Lunde, gir Valla støtte. Hun synes det er bra at hun bidrar til en ny debatt om personlige tillegg og bonuser.

Kvinnelønn haler innpå

Selv om det fortsatt er forskjeller mellom kvinner og menns lønn, viser tall fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) at kvinner hentet inn 5700 kroner av lønnsforskjellen mot menn i 2012.

Kvinner ligger nå 12 prosent bak. I tallrekken tilbake til 1997 har gjeninnhentingen av menns lønn aldri vært så stor som i 2012, skriver Aftenposten.

Heltidsansatte kvinner tjente 88,3 prosent av det mennene gjorde i 2012. Det var en økning på 1,1 prosentenheter fra 2011.Da var gjennomsnittslønnen for heltidsansatte kvinner 453.600 kroner, mens den var 513.600 kroner for menn. Hvis kvinnenes andel av mannslønnen hadde vært som i 2011, ville kvinner i gjennomsnitt tjent 5700 kroner mindre i 2012.

I 2002 var andelen 86 prosent, mens den i 2011 var 87,2 prosent. Basert på den nære historien var økningen i fjor like omtrent like stor som økningen i de ni foregående årene.

– I mange av oppgjørene i 2012 ble minstelønnssatsene hevet. Disse satsene omfatter mange kvinner, og har bidratt til at forskjellene mellom kvinner og menn skrumpet i fjor, sier TBU-leder Ådne Cappelen til Aftenposten.

Utbetaling av ulik lønn til kvinner og menn med samme jobb, samme erfaring og samme utdanning, er diskriminerende og ulovlig. Lønnsnivået er forskjellig av andre årsaker.

– Kvinner og menn jobber i ulike yrker, har ulik utdanning og det er fortsatt ulik fordeling av omsorgsoppgaver opp gjennom livet, sier Cappelen til avisen.

Powered by Labrador CMS