Ledelse

– Mange tjener penger på å overdrive rollen av deres egne helter, og historier om «nummer to» selger ikke, sier førsteamanuensis ved BI, Jan Ketil Arnulf.

Mener toerne systematisk forsvinner

Toerne i organisasjonskartet slukes av oppmerksomheten som vies genierklærte toppledere. Det mener ledelsesekspert Jan Ketil Arnulf.

Publisert Sist oppdatert

Til dagens utgave av Dagens Næringsliv uttaler ledelsesforsker og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Jan Ketil Arnulf, at forskningen på «nummer to»-roller i næringslivet er underprioritert, og at litteraturen om de genierklærte topplederne ofte underkommuniserer bidraget vel så dyktige medarbeidere kommer med.

– Det finnes mange eksempler på at forlag og prestisjelitteratur har nektet å publisere historier som tar oppmerksomheten vekk fra de såkalte heltene, sier Arnulf til avisen.

Han mener det er et problem at mye av den sentrale ledelsesforskningen, som ofte har sitt utspring i amerikanske universitets – og høgskolemiljøer, er uinteressert i hvilken rolle en god nummer to kan spille for selv den mest geniale toppleder.

– Derfor er det ingen som vet noe om dette temaet. Spørsmålet er systematisk forvrengt og undertrykt. Mange tjener penger på å overdrive rollen av deres egne helter, og historier om «nummer to» og støttefunksjoner selger ikke, sier han.

Bør være ulike og uavhengige

Professor William Brochs-Haukedal er enig i at en god nestkommanderende kan være viktig for enhver toppleder, og mener det er fire kriterier som avgjør om en lederduo fungerer godt sammen:

– Det første kriteriet er at personene har åpen kommunikasjon mellom seg. De må vite hva den andre tenker, og kan ikke ha noen skjult agenda. Krav nummer to er at de har avklart hvor de vil hen. Det tredje kravet er kanskje det vanskeligste: De bør være ulike. Det er en sterk menneskelig egenskap å søke bekreftelse på egne meninger og verdier, og hvis man i for stor grad er avhengig av dette bærer det fort feil av sted. Personene bør ha ulike innfallsvinkler, ulike bakgrunner og forskjellige verdisyn. Alt forskjellig er bra, innenfor en viss grense, sier han til Dagens Næringsliv.

Det siste kriteriet mener han er at personene må være forholdsvis uavhengige av hverandre.

– Det er flere eksempler på blant annet flystyrter som skyldes at kapteinen har tatt feil beslutning og styrmannen har unnlatt å utfordre meningen til den med høyere status, hvor det har vist seg at styrmannen hadde rett. Jeg er sikker på at det samme skjer i bedrifter hver eneste dag, slår han fast overfor avisen.

Powered by Labrador CMS