Næringsliv

- Skattesystemet truer rettssikkerheten

Uenighet med Skatteetaten gir mer arbeid, men samme lønn for medlemmene av Skatteklagenemnda. Rettssikkerheten er truet, mener medlem Ane Sofie Tømmerås.

Publisert Sist oppdatert

Medlemmene av Skatteklagenemnda får et fast årlig honorar på 85.000 kroner, helt uavhengig av hvor lang tid medlemmene bruker på sakene og antall klager fra skattebetalerne som behandles, skriver Dagens Næringsliv.

Dersom medlemmene krysser "ja", er saken ute av verden. Er noe uklart, eller man er uenig, må saken opp i møte med fem nevndsmedlemmer.

- Timegodtgjørelsen faller proporsjonalt med uenighet med skattekontoret, sier Ane Sofie Tømmerås, som er medlem av Skatt Østs skattenevnd til avisen.

Hun mener det er uheldig at det får negative personlige økonomiske konsekvenser å lande på skatteyters standpunkt.

- Skattesystemet har flere brister som kan true rettssikkerheten til skatteyterne, hevder Tømmerås.

Direktør Jan Magnus i Skattedirektoratet ønsker også et mer rettferdig klagesystem.

- Skatteetaten er lydhør for kritikk, og leter hele tiden etter forbedringer for å ivareta skatteyternes rettsikkerhet på best mulig måte. Målet vårt er å få til en ordning som både er og oppfattes som betryggende og rettferdig, sier Magnus til Dagens Næringsliv.

Magnus presiserer overfor avisen at Skatteetaten allerede har identifisert forbedringspotensial i den eksisterende klagenevndsordningen og avlønningen av nevndsmedlemmene. Godtgjørelsesordningen ble endret, med virkning fra 1. januar 2014, og innebærer at nevndsmedlemmene både mottar en fast årlig godtgjørelse og en variabel godtgjørelse for tid og forberedelser til møter.

Powered by Labrador CMS