Næringsliv

Det er leveringsplikt for fisk til landsbaserte anlegg i nord. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker skal nå granske om Røkkes båter har fulgt denne plikten.

Statsråden vil granske hvor Røkke leverer fisken

Fiskeriminiseter Elisabeth Aspaker (H) vil gå helt tilbake til 2006 og granske hvor leveringspliktig fisk er tatt veien.

Publisert Sist oppdatert

Utspillet fra fiskeriministeren kommer etter at aksjonister har kommet til Oslo hvor de protesterer mot det de mener er utnyttelse fra Kjell Inge Røkkes side. De mener de Røkke-kontrollerte selskapene Norway Seafoods og Havfisk sammen utnytter ordningen med leveringsplikt for fisk til landsbaserte anlegg i nord.

Fiskeriministeren vil nå ha en redegjørelse om hvor fisken er tatt veien.

– Jeg har bedt om en redegjørelse fra Fiskeridepartementet om leveringsplikten, som går tilbake til 2006. Det vil gi meg en oversikt over hvordan leveringsplikten er blitt ivaretatt. Når jeg mottar den, og jeg håper det går raskt, må vi se på den utviklingen, og om det er i tråd med de opprinnelige vilkårene som selskapet fikk, sier Aspaker til Dagbladet.

Lokalsamfunnene i Finnmark mener stadig mer av fisken som skulle blitt ilandført for bearbeiding, i stedet blir sendt direkte til utlandet. Mens Havfisk i fjor gikk med et overskudd på 211 millioner, følge Dagbladet, gikk landselskapet Norway Seafoods med 10 millioner kroner i underskudd.

Aker ASA tilbakeviser påstandene fra demonstrantene med argumenter om at det over år er investert to milliarder kroner i hvitfisknæringen.

– Vi har ennå ikke gått med overskudd totalt sett. I samme periode er det forsvunnet 2.000 arbeidsplasser hos andre aktører, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS